Teknik

Husqvarna överklagar försäljningsförbud för robotgräsklippare

Gardena robotgräsklippare.

Gardena robotgräsklippare. Foto: Gardena

Tillverkaren: "De har testat med fel metod och mot fel standard."

Elsäkerhetsverket utfärdade nyligen ett försäljningsförbud för robotgräsklipparen Gardena R50Li, med bakgrund i att deras test visat att den ger ifrån sig störningar som ligger cirka 20 decibel över gränsvärdet. Tillverkaren Husqvarna bemöter nu kritiken.

- Vi har överklagat försäljningsförbudet. Våra robotgräsklippare är testade och godkända av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut. Vi hävdar både att Elsäkerhetsverket omotiverat testat mot en annan standard, och att deras test är felaktigt genomfört. Resultatet de kommit fram till stämmer helt enkelt inte, säger Calle Medin, Sr Director Group Product Compliance hos Husqvarna.

Hans kollega Margaretha Finnstedt, kommunikationschef, håller med och fyller i:

- Vad gäller frågan om att klippare stör varandra så ligger det till så att Husqvarna tog initiativ till en industristandard för att ta hand om den frågan. Denna standard används nu av alla etablerade robotgräsklippare på robotgräsklippare tillverkade 2015.

Försäljningsförbudet som är utfärdat gäller från Husqvarna Group mot återförsäljare, inte från återförsäljare och till slutkonsument enligt uppgift från Husqvarna.