Teknik

5g-lansering tidigareläggs

Telia och Ericsson leder planerna på 5g-nät i Sverige.

Telia och Ericsson leder planerna på 5g-nät i Sverige.

2018 är det nya målet inom Europa, vilket rimmar bra med Sveriges planer.

Ericsson och Telia har sedan en tid tillbaka talat om en 5g-lansering redan 2018 för att Sverige ska bli först i Europa. Men vi är inte ensamma om att vilja vinna det här racet, länder över hela världen slåss om att bli först med att kunna erbjuda uppföljaren till 4g till sina medborgare. Internationellt har det dock varit bestämt att standarden ska sättas först 2020, men under ett internationellt stormöte manade EU-kommissionen på om att medlemsländerna ska samordna sina lanseringsplaner och att 2018 är det nya målet.

Förhoppningarna på 5g är stora. Tekniken kommer, tillsammans med utbyggnaden av fiber, möjliggöra att hela befolkningen får till bredband om minst 100 megabit per sekund. EU-kommissionen kallar till och med 5g för ryggraden i digitaliseringen. Det finns dock flera forskare som jämför synen på 5g med hysterin när 3g var på tal, och kallar det för en 5g-hajp.

Hajp eller ej är det nya målet satt till 2018 internationellt sett, och huruvida Sverige vinner det racet återstår att se. Dock handlar det inledningsvis om pilotprojekt, företrädesevis fokuserade på storstadsområdena. Den stora kommersiella lanseringen av 5g i Sverige lär dröja ytterligare minst två år.

Kraven på 5g

5g är en kombination av 3g, 4g, wifi och helt nya radiogränssnitt. 5g ska klara:

  • 1 000 gånger mer datatrafik
  • väsentligt kortare svarstider på runt en tusendels sekund
  • hastigheter på över 10 gigabit/sekund på vissa platser och hundratals megabit/sekund nästan överallt
  • hantera 500 miljarder uppkopplade prylar.

Källa: Ericsson och Nyteknik.se