Veckan då det sker flest inbrott

Veckan då det sker flest inbrott

Höstlovet är här och så även årets värsta inbrottsvecka.

Trygg-Hansa har undersökt inbrottsstatistiken bland sina kunder och sett att den under höstlovsveckan sticker iväg med 20 procent jämfört med genomsnittsveckan. Ska du iväg någonstans denna veckan är det med andra ord en god idé att du vidtar vissa försiktighetsåtgärder.

Det finns flera sätt att skydda sitt hus. Ett larmsystem är en variant, säkerhetsdörr en annan. Men även enklare former av lösningar så som lampor som tänds och släcks vid vissa tidpunkter och att grannarna kikar förbi och tar posten gör en hel del för att försvåra för tjuven.

- Grannsamverkan är det mest effektiva sättet att få ner brottsligheten i ett bostadsområde. Syftet är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brott genom ökad uppmärksamhet från de boende samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket skrämmer bort och försvårar för tjuven, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Så kan du motverka inbrott i ditt hus eller lägenhet:

  • Berätta för dina grannar att du åker bort, be dem även att hålla ett extra vakande öga på ditt boende och höra av sig om det sker någonting misstänkt.
  • Tjuven använder också sociala medier, överväg därför noggrant huruvida du verkligen bör publicera dina resplaner på exempelvis Facebook. 
  • Be någon se efter din bostad under tiden du är bortrest så att den ser bebodd ut. Ett tips är att sätta timer på lampor och musikutrustning så att det verkar som att det är någon hemma.
  • Gå med i eller starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde. Du kan läsa mer på Samverkanmotbrott.se och genom att kontakta din lokala polisstation.
  • Om du köper lås och larm, var noga med att vända dig till en auktoriserad återförsäljare och installatör.
  • Förvara inte värdesaker så att de syns utifrån. Tänk också på att förvara värdesaker på osannolika platser så att de blir svårare för tjuven att hitta.
  • Fotografera dina värdesaker, spara kvitton och skriv upp vad du äger. Det hjälper dig både i kontakt med polis och försäkringsbolag ifall du skulle drabbas av inbrott.