Teknik

TV-bolag överklagar skadestånd mot TV-pirater

TV-bolagen vill räkna in momsen.

TV-bolagen vill räkna in momsen. Foto: Per Eskilsson.

Skadeståndet i hovrätten är felberäknat enligt TV-bolagen och piraterna riskerar nu högre skadestånd igen.

De män som dömts i både tingsrätt och hovrätt för cardsharing får sitt mål överklagat av TV-bolagen. TV-bolagen anser att hovrätten kommit fram till en felaktig skadeståndssumma på grund av att de räknat bort momsen som ingår i företagens tjänster. 

Från början skulle männen ha tvingats betala 17 miljoner kronor i skadestånd, men det sattes ned till 500 000 kronor och bara ena mannen skulle bli skadeståndspliktig. Men nu överklagar alltså TV-bolagen målet till högsta domstolen eftersom de anser att mervärdesskatt borde ha räknats med i skadeståndsbeloppet.

Högsta domstolen har beviljat prövning.

Detta har hänt

De två männen har varit inblandade i ett cardsharing-nätverk där de programmerat TV-kort så att personer fått tillgång till betalkanaler via en Dreambox utan att betala till TV-bolagen. Både tingsrätt och hovrätt anser dem skyldiga, och att de därmed bör betala skadestånd till Canal Digital, Viasat, och Com Hem. Men hovrätten anser att den ena mannen inte hade ansvaret utan bara var iblandad i någon form, och därför ska han inte betala skadestånd.

Källa: Dagens Juridik