Juridik, Ekonomi

Tagit 6,5 år att utreda svartbygge

Utredningen av ett svartbygge har tagit 6,5 år, nu får kommunen kritik av Justitieombudsmannen.

Vaxholm.

Vaxholm. Grafik: Google Maps.

2010 anmälde en boende på Vaxholm att ett cirka 20 kvadratmeter stort hus byggts på grannens tomt i anslutning till hennes tomtgräns - ett svartbygge. Hon ska, enligt uppgift till tidningen Mitt i, ha känt sig kränkt av tilltaget och tyckt att det förstörde hennes utsikt, och förhoppningen var att kommunen skulle se över ärendet och göra något åt det. Men nu har det gått 6,5 år och det har fortfarande inte hänt något. Kvinnan har därför vänt sig till Justitieombudsmannen.

Justitieombudsmannen kallar handläggningstiden fullständigt oacceptabel. De skriver vidare att: ”Nämnden förtjänar allvarlig kritik. Jag förutsätter att nämnden nu aktivt handlägger tillsynsärendet och utan dröjsmål avslutar det genom ett formligt beslut”.

I korrespondansen mellan kvinnan som anmält svartbygget och kommunen framgår det att de vid flera tillfällen gett besked om när ärendet kommer att utredas och att det är på gång, men att det sedan runnit ut i sanden.

När tidningen får tag på stadsbyggnadsnämnden ordförande Lars Wessberg har ärendet fortfarande inte avslutats. Enligt honom har det börjat hanteras, men han vet inte om det ännu är fullt handlagt. Anledningen till att det tagit 6,5 år förklarar han med att de prioriterat bygglov och startbesked. Han tar åt sig av kritiken som Justitieombudsmannen levererar, men det framgår inte om de tänker ändra sina rutiner för att minska risken för att hamna i samma sits igen.