Svagt sjunkande priser på bostäder

Svagt sjunkande priser på bostäder

Foto: Mäklarhuset.

Både hus och bostadsrätter sjunker lite i pris under november månad enligt senaste Mäklarstatistik.

November visar röda siffror för bostadspriserna. Enligt en färsk rapport från Mäklarstatistik sjunker både hus- och bostadsrättspriserna med en procent. Det innebär att de omväxlande stigit och ökat igen under de senaste månaderna.

- Vi är vana vid att bostadspriserna i Sverige rör sig i en tydlig riktning och historiskt sett så har det varit uppåt. Nu är det lite annat läge där det svänger fram och tillbaka. Förra månaden var det svagt upp och nu är det motsatsen. Samtidigt gjorde vi fler bostadsaffärer i november i år jämfört med förra året. Det spretar och jag förstår att det kan vara svårt och förvirrande för konsumenterna, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

Årstakten för huspriserna visar dock på att de nu ligger på samma nivå som de låg på vid den här tiden förra året. Detta medan bostadsrätterna istället sjunkit med två procent.

Tittar vi specifikt på senaste månaden och endast storstäderna, som är de som oftast vänder först, ser det likadant ut som riket i helhet. Det innebär att huspriserna sjunker med en procent i både Göteborg och Stockholm. Malmö sticker ut lite, där är minskningen två procent.

Månadsstatistiken korrelerar ganska väl med årstakten, endast Malmö har annorlunda siffror då med sin treprocentiga minskning.