Stora inbrottsveckan är här

Var lite extra uppmärksam för nu är årets värsta inbrottsvecka för Stockholmarna här.

En genomsnittlig vecka sker cirka 474 inbrott, men vecka 9 stiger den siffran till 505 stycken eftersom det är sportlovstider och många väljer att resa bort.

- Vi har tidigare år sett att inbrotten ökar i samband med sportloven och ny statistik bekräftar att trenden fortsätter, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Statistiken visar även att 2 av 3 svenskar kan tänka sig låta en släkting eller vän bo i huset medan de är bortresta. Men enligt försäkringsbolaget är det endast grannsamverkan som bevisat visat sig effektivt mot att förhindra inbrott, antalet inbrott uppges sjunka med 26 procent.

- Det sista tjuven vill är att bli sedd, därför visar områden med Grannsamverkan positivt resultat. Grannsamverkan i kombination med att låta någon flytta in så att bostaden är bebodd blir därför ett mycket bra skydd. Man bör även se över att man har godkända lås på dörrar och fönster och inte ha växtlighet runt huset, då kan tjuven stå helt ostört och mejsla sig in, säger Håkan Franzén.

Tips och råd när du inbrottsskyddar ditt hem:

  • Starta upp Grannsamverkan tillsammans med dina grannar och Polisen.
  • Om du reser bort, erbjud en god vän eller granne att flytta in i din bostad så att hemmet inte lämnas obevakat.
  • Se över att du har godkända lås på dörrar och fönster.
  • Ta bort växtlighet runt huset, för att se till att tjuven inte kan ta sig in i skydd av denna.
  • Montera belysning med rörelsedetektor.
  • Installera inbrottslarm.