Energi

Lång kamp mot fler vindkraftverk

Grannarna i Lund tar kampen mot Eolus Vind AB vidare till Miljööverdomstolen.

Efter många om och men trodde de boende strax utanför Stångby i Lund att de vunnit kampen mot Eolus Vind AB och deras beslut att bygga ytterligare tre vindkraftverk, men en ny lag röstades igenom vilket gjorde att företaget kunde planera vindkraftbygge på samma plats igen. Nu överklagar grannarna ännu en gång till Miljööverdomstolen.

– Jag är väl den som kommer att bo närmast. Därför låter jag bokarna växa framför huset, säger Lisa Nyberg till Sydsvenskan.se.

Hennes hus kommer att ligga cirka 460 meter från vindkraftverken.

Striden handlar om en plats där det redan står 3 stycken 60 meter höga vindkraftverk. Vindkraftföretaget vill placera 3 stycken till i samma område men dessa uppges vara dubbelt så höga som de som redan står där. De boende i området oroar sig därför över ljudnivån och sänkta värden på husen.

Enligt de boendes beräkningar kommer ljudnivån ligga på 55 decibel, vilket i så fall är 15 decibel över tillåtna värdet. Men enligt vindkraftföretaget stämmer inte detta. Grannarna menar att det inte vore mer än rätt att de då får buller- och skuggmätare installerade som stänger av vindkraftverken om de bullrar över högsta tillåtna gränsvärdet, men varken vindkraftföretaget, kommunen eller länsstyrelsen vill stå för kostnaden. 

Ingen här är emot vindkraftverk, men vi vill inte ha dem i sovrummet, säger Lisa Nyberg.