Ekonomi

Köparna har viss fördel på bostadsmarknaden

Här har snön smält bort.

Här har snön smält bort. Foto: Fastighetsbyrån.

Sen vår, skärpt amorteringskrav och avvaktande konsumenter gör just nu att köparna har ett övertag på bostadsmarknaden.

Kallt väder och avvaktande konsumenter gör att köparna just nu har ett litet övertag på bostadsmarknaden, detta visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel. Undersökningen ger ett värde på 4,74 - där 0 är total fördel för köparna och 10 är total fördel för säljarna. 5 skulle således innebära att marknaden är jämställd mellan köpare och säljare, men som synes drar värdet mer åt köparnas håll.

Mäklarna anser vidare att utbudet just nu är lågt och att det görs relativt få affärer jämfört med årets två första månader.

- Många ville förekomma det skärpta amorteringskravet och efter första mars så har aktivitet på marknaden sjunkit rejält. Mäklarna upplever att många som inte måste flytta väljer att avvakta för att se hur utbud, efterfrågan och priser utvecklas. Både säljare och köpare väljer att sitta säkert i båten vilket gör att priserna inte påverkas i någon större utsträckning, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

Det normala är att utbudet just nu skulle ha ökat, inte minskat såsom det gör nu. Men å andra sidan har våren tagit tid på sig i år.

- Det kalla vädret med mycket snö i stora delar av landet får konsekvenser för framförallt villa- och fritidshusmarknaden. Säljarna vill helst visa upp sina trädgårdar när snön har töat och våren börjar synas. Att det nu börjar bli varmare kan leda till att vi återigen får en rejäl utbudsökning, säger Johan Engström.

Siffrorna från undersökningen visar dock att på små och mellanstora orter är det istället säljarna som har ett litet övertag. Det är främst i storstäderna som övertaget finns hos köparna.