Ekonomi

Konkurserna inom bygg fortsätter öka

Dyster utveckling för företag inom byggbranschen.

Byggbranschens konkursutsatthet stiger.

Byggbranschens konkursutsatthet stiger. Foto: DennisCA.

Byggindustrin fortsätter att visa röda siffror i konkursstatistiken. I januari gick 74 byggföretag omkull. Enligt senaste jämförelsen som analysföretaget UC gjort innebär det att byggkonkurserna ökade med 35 procent, detta jämfört med samma period i fjol.

- Trenden talar sitt tydliga språk, och det är tråkigt att se en sådan negativ utveckling för våra olika branscher. Just inom byggindustrin har vi sett trenden i några månader nu, och det är svårt att sia om varför. En tänkbar anledning är att marknaden just nu är mättad, säger Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC.

Precis som Victoria Preger nämner ser det mörkt ut även för andra branscher. Byggindustrin toppar listan, men faktum är att antalet företagskonkurser generellt sett har ökat i januari - detta efter att konstant ha minskat i flera år. 

Företagskonkurserna ökade med 24 procent.

- Vi vet dessvärre inte var denna ökning kommer ifrån, men ett trendbrott är det definitivt. Vi hoppas att denna ökning är tillfällig och att de svenska företagskonkurserna åter är på rätt köl igen nästa månad, säger Victoria Preger.