Ekonomi

Kök i Stockholm rivs för att pressa upp vinsten

I Stockholm är det svårt att finna kök äldre än tio år eftersom många väljer att renovera när de säljer eller köper bostad.

Ett blått kök.

Ett blått kök. Foto: Himlekök

Trenderna på köksområdet avlöser varandra snabbt vilket har lett till att många som ska sälja sin lägenhet i Stockholm väljer att riva ut köket redan efter halva dess livslängd. I nya bostadsprojekt där standarden varit låg från början väljer dessutom många säljare att renovera före försäljning trots att köket är helt nytt.

Enligt Stockholm Direkt, som är den tidning som rapporterar om situationen, handlar det i grund och botten om att öka vinsten på lägenheten - ett nytt, modernt kök är attraktivt bland köparna.

Men det är inte alltid säljaren som är den som väljer att renovera. I många fall är det köparen som tar initiativet.

– Köken åker ut av princip för att nya ägaren vill sätta sin prägel på lägenheten. Ett tio år gammalt kök känns omodernt, säger Ia O’Shea, grundare av Oscars mäkleri.

Staffan Tell på Hemnet håller med.

– Kök blir lätt omoderna. Något som var inne för fem år sedan behöver inte vara det i dag. Nyligen var det minimosaik-kakel och motiv bakom glasskiva som gällde, vilket inte är fallet i dag, säger han.

I Stockholm har detta, enligt tidningen, lett till att det finns stadsdelar där det är svårt att finna kök äldre än tre år. Så extremt är dock inte fallet överallt. Men Saki Carpanos, fastighetsmäklare på Södermäklarna, säger att gott och väl hälften av köken har renoverats de senaste tio åren.

- Det är inget fel på köket. Men marknaden betalar för det och folk förstår att man tjänar på att renovera innan försäljning.