Ekonomi

Husköpare känner sig lurad på priset

Husets utgångspris visade sig vara 750 000 kronor lägre än vad säljaren köpt det för ett halvår tidigare.

En husköpare i en närförort till Stockholm menar att hon blivit utsatt för ett lockpris fastän detta är förbjudet idag. Husets utgångspris var satt till 4 950 000 kronor, men budgivningen slutade på hela 6 200 000 kronor. Köparen var också nöjd med det här priset, tills ett el-fel ett halvår senare gjorde att hon upptäckte att säljaren köpt huset 6 månader före försäljning och då till en prislapp som visade 5 600 000 kronor.

Ytterligare en anmärkningsvärd detalj var att budgivningslistan som hon fått direkt efter köpet, och den hon fick när hon utredde el-felet, inte matchade. Ett namn var utbytt, varav den nytillkomna personen var samma person som mäklaren rekommenderat som flyttstädare till husköparens gamla hem. Personen som stått med tidigare visade sig vara städarens sambo. Detta tillsammans med det faktum att mäklaren och dessa personer är vänner på Facebook gjorde husköparen än mer misstänksam, vilket i sin tur ledde till en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen.

Fastighetsmäklarinspektionen håller med om att det finns märkliga faktorer men säger samtidigt att det inte finns tillräckligt med bevis som styrker husköparens ståndpunkt. Mäklaren tilldelas därför endast en varning för att hon inte kontrollerat säljarens identitet. 

Mäklaren förklarar listfelen men att de hade ett fel i sitt datasystem.

I Aftonbladetartikeln går också att läsa att slutsatsen är att lockpriser är på väg tillbaka i Stockholm. Huruvida de grundar detta på det enskilda fallet, statistik eller på samtalet med Fastighetsmäklarinspektionen är dock oklart.

Läs mer
Fritidshus för en krona - får man göra så här?