Ekonomi

Fritidshuspriserna klättrar uppåt

Det har blivit dyrare att skaffa sig ett sommarställe.

Det har blivit dyrare att skaffa sig ett sommarställe. Foto: Byggahus.se.

Så mycket får du i snitt betala för ett fritidshus i Sverige.

Det är inte bara huspriserna som klättrar uppåt, även fritidshusen ökar i värde. Dyrast fritidshus hittar du på Värmdö i Stockholm, omkring 4 miljoner kronor. Men sett till utvecklingstakten för fritidshuspriserna är det i Gnesta, Älvdalen och Eskilstuna som du hittar de största prisökningarna enligt Svensk Fastighetsförmedling.

– De senaste åren har bostadsmarknaden varit på stark framfart och prisuppgångarna har gjort att många nu har större utrymme att låna pengar på sina befintliga bostäder. Tillsammans med det låga ränteläget bidrar det till att allt fler har möjlighet att köpa en semesterbostad. Det har lett till ett högt tryck på fritidshusmarknaden och en kraftig prisökning under det gångna året, säger Tanja Ilic, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

Genomsnittspriset för ett fritidshus i Sverige är just nu 1,6 miljoner kronor, och sett till årsbasis har det ökat med 9 procent.

Mest fritidshus för pengarna får du dock i Örebro där genomsnittspriset istället ligger på 710 000 kronor. Stockholm har dyrast priser med ett snittpris på 2,6 miljoner kronor, och på andraplats kommer Gotland med snittpriser runt 2,1 miljoner kronor.

Här steg fritidshuspriserna mest under de senaste tolv månaderna:

1. Gnesta kommun 32 %

2. Älvdalens kommun 30 %

3. Eskilstuna kommun 28 %

4. Nynäshamns kommun 27 %

5. Marks kommun 25 %

6. Lysekils kommun 19 %

7. Katrineholms kommun 19 %

8. Tjörns kommun 19 %

9. Hudiksvalls kommun 17 %

10. Åre kommun 16 %

Om undersökningen: Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik analyserat hur priserna på svenska semesterboenden förändrats under det senaste året. Av totalt 290 kommuner hade 72 tillräckligt stort antal sålda fritidshus för att kunna ingå i kartläggningen.