Ekonomi

Flera fall med hotfulla hantverkare

Polisen varnar för kringresande hantverkare - flera husägare i Malmö utsatta för hot.

De kringresande hantverkarna erbjuder en rad tjänster, bland annat asfaltering, takläggning och plattsättning. Taket på bilden har dock inget med den här typen av tjänster att göra.

De kringresande hantverkarna erbjuder en rad tjänster, bland annat asfaltering, takläggning och plattsättning. Taket på bilden har dock inget med den här typen av tjänster att göra. Foto: Byggahus.se.

Oseriösa kringresande hantverkare har varit problem i många år, men på senare år har både polisen och husägare uppgivit att metoderna blivit allt mer hotfulla. I år är inget undantag. Flera rapporter kommer nu från Malmö där familjer uppger att de känt sig hotade av engelsktalande hantverkare som vägrat lämna tomten.

– I detta fall kommer det takläggare och frågar om de ska utföra arbete och helt plötsligt befinner de sig uppe på taket och börjar, trots att folk säger emot. Många känner sig utelämnade men om man tackar nej och personerna vägrar lämna tomten så ska man kontakta oss. Så fort situationen känns obehaglig så ska man ringa polisen. Det här rör sig om olaga intrång, hemfridsbrott och kanske hot, säger Fredrik Bratt, presstalesman på polisens ledningscentral, till Expressen.

Polisen går nu ut och varnar för att de kringresande hantverkarna kan komma att besöka fler hus.

– Det är stor risk att de kommer besöka fler familjer i Malmö med omnejd, säger Fredrik Bratt.

Du som husägare bör därför vara uppmärksam och inte tacka ja till den här typen av erbjudanden. Känner du dig hotad, eller om hantverkarna mot din vilja tar sig friheter på din tomt, bör du genast kontakta polisen.