Ekonomi

Fler husförsäljningar och till högre priser

Huspriserna stiger i nästan hela landet.

Bostadsmarknaden för hus fortsätter vara het. Statistiska Centralbyrån, SCB, rapporterar stigande priser i totalt 17 av landets 21 län, med en genomsnittlig ökning på 3 procent jämfört med föregående tremånadersperiod. De län som återfinns i toppen är Västernorrland med +8 procent och Kalmar med +7 procent.

Svensk Mäklarstatistiks siffror går hand i hand med SCB:s, och där kan vi även se den senaste månadens utveckling som visar på en 1-procentig uppgång för huspriserna.

- Antalet försäljningar ökar också jämfört med ett år tillbaka. Under februari har vi hittills fått in 3 700 villaförsäljningar vilket är 15 procent fler jämfört med för ett år sedan, antalet bostadsrätter har ökat ännu mer och antalen uppgår till nästan 9 000 vilket är 19 procent fler än för ett år sedan. Ökande antal försäljningar är en trend som förstärkts de senaste månaderna, säger Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren.

På årsbasis har huspriserna, enligt SCB, stigit i samtliga landets län med ett snitt på 12 procent. Stockholm leder då ligan med en 19-procentig uppgång.