Ekonomi

Byggboomen eldas på med utländska hantverkare

Hantverkare vid Kent Högdéns husbygge. Bilden har dock inget med artikelns innehåll att göra.

Hantverkare vid Kent Högdéns husbygge. Bilden har dock inget med artikelns innehåll att göra. Foto: ByggahusTV

Det är betydligt fler gästarbetare på byggena än vad den officiella statistiken påstår.

16 000, så många utländska hantverkare är verksamma i Sverige enligt officiell statistik. Men byggfacken håller inte med. De har analyserat bygguppdragen som pågår och kommit fram till att det snarare handlar om 50 000 personer. Personer som idag håller uppe byggtakten när det samtidigt råder brist.

– Sju av tio av våra medlemsföretag säger att kompetensförsörjningen är det svåraste problemet. I dag finns bristen på alla områden, ingenjörer, yrkesarbetare, tjänstemän, arkitekter och lantmätare, säger Björn Wellhagen, närings­politisk chef på Sveriges Byggindustrier, till tidningen Dagens Samhälle.

Anledningen till att de officiella siffrorna skiljer sig så markant från de i undersökningen beror på att majoriteten av gästarbetarna är här utan giltiga papper.

- Det kostar 400 kronor för en ukrainare eller uzbek att få tag på ett EU-pass. Det här har blivit en etablerad handel som ländernas myndigheter ser mellan fingrarna med, säger Calle Fridén, ombudsman för Seko som organiserar väg- och anläggningsarbetare, till TT.