Stor granskning av svenskar som köper illegala tv-kanaler

Sverige sticker ut i statistiken som ett land där många är villiga att köpa tv-kanaler illegalt.

Tillgången till illegala tv-kanaler i Europa är enorm, och försäljningen av dessa är lukrativ. Skatteverket har kontrollerat fenomenet och sett att det är vanliga privatpersoner som agerar återförsäljare , exempelvis för att dryga ut pensionen. Dessa tjänar drygt 500 000-1 000 000 miljon kronor om året svart.

- Återförsäljarna har oftast inget eget företag och deklarerar ingenting av sina provisionsbaserade inkomster. I våra utredningar har vi träffat på vanliga svenska män som sitter på spanska solkusten eller i Thailand och drygar ut pensionen genom att sälja illegala tv-kanaler. Men vanligast är att de säljer från Sverige, säger Marcus Pettersson, kontrollsamordnare vid Skatteverket.

Sverige är det land i EU där högst andel av medborgarna köper illegala tv-kanaler. Vanligen betalar man via swish till en kryptoväxlare, som i sin tur skickar bitcoin till återförsäljaren. Det kostar ungefär 1 500 kronor om året, vilket är en väldigt låg summa i relation till vad man skulle behövt betala för kanalerna på laglig väg. Dock har Skatteverket ett arbete där man spårar kryptovalutor och på så vis har man kunnat identifiera både köpare och säljare.

- Flertalet av utredningarna har brottsanmälts eller kommer att resultera i brottsanmälningar till Ekobrottsmyndigheten.

Svenska hushåll är inte ensamma om att köpa illegal tv. Enligt branschorganisationen European Union Intellectual Property Office så översteg omsättningen för detta fenomen, inom EU, 10 miljarder kronor bara under 2019. Den svenska delen utgjorde 550 000 000 kronor.

Överst i hierarkin hittar man stora globala kriminella nätverk som styr marknaden, i mitten sitter de tekniskt kunniga som stjäl tv-strömmarna, och slutligen är det återförsäljarna i form av privatpersoner längst ned i kedjan.