Byggbolag indraget i rättsprocess för försenade lägenheter

Köpare av nyproducerade lägenheter vill häva sina köp.

Flera byggbolag som producerar bostadsrätter i nyproduktionsform uppges vara indragna i kostsamma rättsprocesser. Ett av dem är Oscar Properties, vars aktie har rasat på börsen efter nyheten om att bolaget stämts.

Det handlar om köpare av lyxlägenheter som är missnöjda med att deras inflyttning försenas. Nu vill de dra sig ur sina avtal - häva köpen. 

Advokaten för ett par som köpt en lägenhet för 17,7 miljoner kronor hävdar att eftersom Oscar Properties inte angivit ett specifikt inflyttningsdatum utan bara skrivit kvartal tre, så har de inte följt lagen.

– Det ser ut som att avtalet är ogiltigt och därför kan de inte tvingas. Det har inte angetts någon preciserad tidpunkt för inflyttningen. I lagen står det att man ska ange en beräknad tidpunkt. Bolaget har angett ett helt kvartal och det är för vagt för att det ska vara bindande, säger advokat Jörn Liljeström till Sveriges Radio.

Oscar Properties är nu oroliga för hur den här typen av rättsprocesser kan komma att påverka bostadsmarknaden framgent. 

– Det är viktigt för hela bostadsbranschen att ingångna avtal hålls, annars kommer det vara omöjligt att producera nya bostäder i Sverige.

Källa: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7079429