Ekonomi

Andelen hushåll som planerar binda räntan är den högsta sedan 2013

Hushållen som planerar att binda räntan ökar sakta men säkert.

Andelen som tror på fallande huspriser ökar, och fler planerar binda sin boränta.

Andelen som tror på fallande huspriser ökar, och fler planerar binda sin boränta. Foto: Ozzypojken.

I takt med att inflationen har stabiliserats har också hushållen som planerar att binda sin boränta ökat enligt SEB:s Boprisindikator. Siffrorna från senaste undersökningen visar att andelen som planerar att binda inom tre månader ökade från 6 till 8 procent. Det är fortfarande från en ganska låg nivå rent siffermässigt, men en hög nivå sett till hur det har sett ut de senaste fem åren.

- Andelen hushåll som planerar att binda räntan har inte varit så här hög sedan mars 2013. Många har nog uppfattningen att en första räntehöjning kryper allt närmare och vill gardera sig, säger Jens Magnusson, privatekonom hos SEB, och fortsätter:

- Det skiljer också historiskt lite mellan att ha rörlig ränta och att binda på till exempel tre år. Ingen kan veta hur snabbt eller hur mycket räntorna kommer att stiga men svenska bolåntagare har i mycket stor utsträckning rörlig ränta på sina lån och det är positivt att fler vill sprida sina ränterisker genom att ha flera bindningstider.

När hushållen får svara på vilken nivå de tror att reporäntan kommer att ligga på om ett år hamnar det genomsnittliga svaret på 0,17 procent.

Undersökningen visar även att 66 procent fortfarande tror på stigande huspriser under året, vilket är samma nivå som i föregående mätning. Gruppen som tror på fallande priser ökar från 15 till 16 procent.

- Boprisindikatorn fortsätter att sjunka men nu bara en enhet. Intrycket är att marknaden står och väger. Å ena sidan är det fjärde månaden i rad som hushållens boprisförväntningar sjunker. Å andra sidan är nedgången liten och det är fortfarande två tredjedelar av hushållen som tror på stigande priser. Försäljningsstatistik, räntesignaler och diskussionen om tuffare bolåneregler lär ha en stor påverkan på den fortsatta utvecklingen, säger Jens Magnusson.