Ekonomi

Amorteringskravet: Så hanteras tilläggslån

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI).

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI). Foto: FI

Finansinspektionens generaldirektör har uttalat sig om de amorteringsregler vi kan vänta oss för tilläggslån till bolån.

Det är inte helt bestämt ännu hur det kommande amorteringskravet är tänkt att fungera, de stora bitarna är klara men Finansinspektionen diskuterar fortfarande regler på detaljnivå. Sveriges Radio Ekot kunde dock i lördags berätta hur reglerna för tilläggslån är tänkta att se ut. 

Regelverket är tänkt att fungera så att de som redan har ett bostadslån, och som vill ta ett tilläggslån för att de exempelvis behöver renovera eller laga något på bostaden, kommer att få amortera ner endast det belopp de tilläggslånar. Det blir alltså inte amortering på hela lånebeloppet så som det ryktats tidigare.

- Tilläggslån av den där karaktären kommer att ha tio års amorteringstid. Det är det föreslaget som vi jobbar efter nu. Det slutliga beslutet tas i vår styrelse om några veckor, säger generaldirektör Erik Thedéen till Ekot.

Amorteringskravet börjar gälla från och med 1 juni. Det innebär att alla tilläggslån som tas efter det måste amorteras på 10 år.