Ekonomi, Målning

45% betalar svart om rot-avdraget försvinner

Målaremästarna har undersökt hur inställningen till svartarbete skulle se ut om rot-avdraget försvann.

Om rot-avdraget skulle försvinna skulle 45 procent välja att betala svart istället för vitt, 8 av 10 tror dessutom att svartarbetet skulle öka. Siffrorna kommer från en undersökning som analysföretaget Demoskop genomfört å branschorganisationen Målaremästarnas vägnar. 

- Sedan rot infördes tycker allt fler att svartarbete är oacceptabelt. Det visar bland annat undersökningar som Byggbranschen i samverkan, BBIS, har gjort tidigare. Det är naturligtvis glädjande att köp av svarta tjänster inte är accepterat på ett sätt som det var förr, men vår undersökning visar tydligt att prisbilden också spelar in när det gäller skattemoralen, säger Björn Hellman som är vd för Målaremästarna.

75 procent av de tillfrågade säger att de är positivt inställda till rot-avdraget. Björn Hellman säger att han ser samma positiva inställning hos måleriföretagen. 

- Innan rot-avdraget infördes utgjorde privatmarknaden ungefär två procent av våra medlemsföretags omsättning. Idag är motsvarande siffra drygt 20 procent. Skulle rot försvinna riskerar vi att ett stort antal privatkunder faller tillbaka i gamla mönster, säger han.

Undersökningen visar också att måleri är den tjänst som allra flest skulle kunna tänka sig att betala svart för om rot-avdraget försvann.