Bygga nytt hus

Svalt intresse för komplementbostäder

Få personer har ansökt om attefallshus som komplementbostadsform.

Trots att det bygglovsbefriade attefallshuset funnits i snart ett år, och målet var att minska bostadsbristen, är intresset för att bygga en komplementbostad svalt. 200 av landets 250 kommuner har svarat på en enkät som SVT skickat ut, och bland de 5 150 godkända bygganmälningarna för attefallshus gällde endast 509 komplementbostad. Det vanligaste är istället att man bygger ett förråd eller en gäststuga.

– Ett av problemen jag ser är att kommunerna hanterar ansökningar så olika, både med avgiftssättning och med attityden. Det finns många kommuner som gör allt för att bromsa och krångla till det, säger Stefan Attefall till SVT Nyheter.

Han hade helst sett att det infördes en tidsgräns för hur lång tid kommunerna har på sig att behandla en anmälan. Förhoppningen är att det skulle förenkla och göra att fler bygger en komplementbostad.

Flest komplementbostäder har det blivit i Huddinge, Karlskrona, Härjedalen och Borås. Även Göteborg finns med på listan över kommuner där husägare skaffat komplementbostad, totalt handlar det om 19 stycken. I Stockholm och Malmö har det däremot inte byggts en enda.