Husdrömmar

Sofia och Alex ritade specialanpassat hus själva och byggde i lösvirke

Alex och Sofia med barnen Vile och Lycke.

Alex och Sofia med barnen Vile och Lycke. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Alex och Sofia hade ritat huset själva, specialanpassat för dottern som satt i rullstol ett tag. De fick kämpa hårt med bygglovet. Husbygget tärde på relationen, men allt slutade väl till sist. ”När det kom till kritan så stod där ett hem byggt av oss, för oss med oss. Det betyder väldigt mycket.”

I gårdagens avsnitt av Husdrömmar fick vi följa Alex och Sofia som byggde ett stort 1,5-plans stenhus i Hoby mosse norr om Lund. De ville bygga ett enplanshus som var specialanpassat för dottern Lycke som har en utvecklingsstörning som bl a gör att hon är sen med att gå. Detaljplanen krävde dock ett 1,5-planshus så det fick bli en extra våning för förvaring.

Fakta om huset
Villa Lycke i Hoby norr om Lund.

Huset ska bli 240 kvm stort. Budget är satt till 5 miljoner kr, varav tomten kostade 900 000 kr.

Tomten
Huset inritat på tomten.

Tomten ligger delvis på strandskyddat område

Sofia och Alex har köpt en stor fin tomt, men två veckor efter tomtköpet får de reda på att de inte kan placera huset där det var tänkt. I södra tomtgränsen flyter en å med strandskydd, något som kommer som en överraskning. Det hade nämnts lite i förhandsbeskedet, men de hade inte insett vad det betydde.

Bäcken
Strandskydd vid bäcken.

De bestämmer sig för att flytta på huset och gör det bästa av situationen. Men ena hörnet av huset sticker ändå in på det strandskyddade området. Dessutom vill de lägga ner jordvärmeslingor i marken inom strandskyddet. Sofia lägger ner två veckors arbete på att läsa på om strandskydd och göra skrivelser till kommunen för att söka dispens och få igenom bygglovet. Stadsbyggnadskontorets kvarnar maler långsamt och bygglovet drar ut på tiden, men till slut får de det. Sedan får de vänta ytterligare 10 veckor på att få startbesked innan bygget kan sätta igång.

Stenhs
Huset muras upp av betongblock. Bjälklaget är av trä.

Snickaren på totalentreprenad väljer den billigaste och enklaste lösningen – för honom

Sofia hade ritat huset själv. De tecknar avtal om totalentreprenad med en byggfirma, för de kan inget om att bygga själva och har heller inte tid.

På det stora hela löper bygget väldigt smidigt, men under byggets gång visar sig ett problem som hade kunnat undvikas om man hade låtit en arkitekt rita huset i samarbete med en konstruktör (och sedan be snickaren att bygga efter de ritningarna). Snickaren säger att taket kommer att bli för tungt, de måste ha två pelare för att stötta upp tyngden. Pelare är det lättaste för snickaren att sätta.

Snickaren Ronny
Snickaren Ronny säger att det behövs pelare för att stötta upp takbjälken.

När Gert får se det mår han dåligt, för det gör att den öppna planlösningen som Alex och Sofia ville ha bryts av pelarna. Det hade gått att sätta en grövre balk i taket istället, men det hade förstås varit jobbigare för snickaren som man hade totalentreprenad med. Som lekman litar man ju på snickaren tyvärr.

Gert tycker till om huset

När huset börjar bli klart kommer Gert dit för att tycka till om resultatet. Han frågar om de har haft byggfläktar och de har de ju haft.

– Byggfläktar kan dra lika mycket el som huset under hela sin livstid, upplyser han då om.

Två pelare
Två pelare bryter av den öppna planlösningen. 

Gert Wingårdh erkänner att han talar i egen sak, för han som arkitekt tycker ju att alla ska anlita en arkitekt för att rita huset. Han har synpunkter på de två pelarna som nämnts tidigare. Sedan tycker han att innertaket borde ha gjorts spetsigt istället för plant.

Övervåningen
Sofia och Gert diskuterar övervåningen, som Gert menar ser ut som en orgelläktare.

Han påpekar att det känns som en kyrka, med den öppna övervåningen, som en läktare.

Sedan tycker han att det ekar och frågar vad de tänker göra åt ljudproblemen. Sofia och Alex är dock på det stora hela nöjda och tänker ta itu med ekot lite längre fram, bl a med att hänga en stor matta på väggen.

Vardagsrummet klart
Vardagsrummet när det är klart.

När han går därifrån ger han ändå huset godkänt.

– Det kommer att smälta in över tid och sjunka in i det kollektiva medvetande som är Skåne och som vi älskar lite grand. Bra!, säger Gert.

Huset är klart
Huset känns självklart skånskt.
Köket klart
Köket går i grönt.
Matplatsen
Vid matplatsen hänger två lampor som Sofia har hämtat från familjens gård.
Badrum
Litet badkar som barnen kan kliva i själva.
Barnrummet
Lyckes rum.

Husbygget var jobbigt och tärde på relationen

Alex och Sofia är inte personer som räds problem. De ger sig in i husbygget samtidigt som Alex har startat företag, barnen är små, varav det ena med särskilda behov. Sofia har två jobb. Under byggets gång blir det för mycket ett tag – för det är ju jättejobbigt att bygga hus även om  man tar det på totalentreprenad. Sofia säger vid en punkt att hon vill skiljas. Men så låter de tiden gå, allt löser sig och de blir tillsammans igen.

Leker
Sofia, Vile, Lycke och Alex på golvet i lekrummet.

– När det kom till kritan så stod där ett hem byggt av oss, för oss med oss. Det betyder väldigt mycket, sa Alex.

Budget överskreds med 10 % - klart godkänt

När programledarna gör sitt sista besök vid husbygget får vi reda på att budget överskreds med 10%, vilket är klart godkänt. Huset ser ut som en stor herrgård. Det är vitputsat och rymligt på insidan. Det känns inte som ett specialanpassat hus alls. Dessutom har Lycke har lärt sig gå!