Bygga nytt hus

Containerhus med många allvarliga fel

Här bor studenterna med mögel i golvet och en rad andra problem.

Så här såg det ut i höstas när husen byggdes.

Så här såg det ut i höstas när husen byggdes. Foto: Lime, Byggahus.se.

I Lindholmen i Göteborg bor studenterna i nybyggda bostäder som redan dras med massor av problem. Flera har fått mögel under golvet, de nya varmvattenberedarna är trasiga och de som fungerar räcker inte till med sina 30 liter. För detta betalar studenterna mellan 5 000-6 000 kronor i månaden, men nu ryter Miljöförvaltningen ifrån.

– Lagen säger att vi måste skydda människors hälsa och vi kommer inte blunda för det här. Jag tror att det blir ett föreläggande med vite, men det är för tidigt att säga en summa, säger miljöinspektör Yusra Moshtat till GP.

Bostäderna är så kallade containerhem. Det är kort och gott upprustade containrar med tillfälligt bygglov, som anpassats till bostäder. Urban Cribs containerhem som de heter. Men någonstans gick det fel, och problemen avlöser nu varandra. Stålkonstruktionen ihop med fönstren ska exempelvis ha lett till kondensbildning på insidan av rutorna.

– Det är så mycket kondens på rutorna att det är pölar på golvet när man vaknar på morgonen. Dessutom läckte vattenberedaren ned i skafferiet så att allt blev blött och förstört. Jag fick slänga en massa mat, berättar en anonym student.

Andra problem som nämns är lister som släpper från väggarna, hela innerväggar som lossnar bit för bit, handdukstorkar som smälter och dåligt fungerande internet. 

Företaget bakom Urban Cribs slår delvis ifrån sig kritiken.

– Vi är inga experter på stålkonstruktioner, vi är ju vanliga gubbar, säger VD och projektledare Christian Klausson, i en uppföljande artikel

De säger vidare att de är bra hyresvärdar som åtgärdat många av punkterna på listan över problem, och att en del av de brister som består gör detta för att studenterna inte följer hyresavtalet. Exempelvis bor vissa fler än en person i bostäderna.

Nu kommer Miljöförvaltningen att gå igenom ärendet och besluta om föreläggande och vitessumma.