Bygga nytt hus

Kontroversiell husdoktor ger byggtips

Christer Harrysson är både doktor i byggteknik och professor vid Örebro universitet och han är inte rädd för att sticka ut hakan. Hans fiende nummer ett är sjuka och energislukande hus.

Professor Christer Harrysson.

Professor Christer Harrysson.

Nyligen gav Christer Harrysson ut boken ”Husdoktorn går ronden”, där han har samlat mer än 30 års erfarenhet av husbygge, skadeutredningar och genom diverse uppdrag hos Boverket, Konsumentverket och Villaägarnas Riksförbund. I boken förmedlar han också det som han anser vara de viktigaste fällorna vi bör undvika vid husbygget.

– Välj totalentreprenad tycker jag är ett av de viktigaste tipsen man kan ge, säger Christer Harrysson. En privatperson kan inte förväntas samordna alla intressenter själv med alla väntetider som strider mot varandra. Det ska vara en enda part som är ansvarig för hela bygget.
– Det är också viktigt att du själv utser besiktningsman och kvalitetsansvarig, som är oberoende av försäkringsbolaget och hustillverkaren. Titta på deras lojaliteter och kopplingar till varandra.

Christer Harrysson sticker inte heller under stolen med att han föredrar prefabricerade hus framför lösvirkeshus.
– Det jag vänder mig mot med lösvirkeshusen är den ökade risken med att bygga in fukt i konstruktionen. Det är en risk jag inte skulle våga ta, säger Christer.

Christer Harrysson föreslår ett tillvägagångssätt när du ska bygga hus. Förutsatt att du redan har en tomt, ska du börja med att fundera på hurdant hus du vill bygga. Leta sedan upp husmodeller hos hustillverkare som uppfyller dina kriterier. Be därefter om referenser och begär att få besöka likartade hus, åk dit själv och titta på dem på plats och tala med ägarna om huset och företagets sätt att hantera husaffären.
– Efter en sådan tur blir valet mycket enklare, säger Christer.

Nästa steg är att boka tid hos en oberoende byggkonsult som granskar dina förslag och ger råd. Denne konsult kan också anlitas som kvalitetsansvarig och besiktningsman om han eller hon visar sig vara bra att ha att göra med.

När du har kommit så här långt är du redo att börja diskutera priser och avtalsvillkor med husföretagen.
– Jag tog in sju offerter när jag skulle bygga hus och det skiljde 250 000 kr i pris mellan det dyraste och det billigaste alternativet, säger Christer.

Harrysson poängterar också vikten av att dokumentera bygget.
– Fotografera och anteckna under byggets gång, det är värdefullt om det uppstår tvister.

Förutom tips till den som ska bygga hus innehåller boken en hel del annat smått och gott om hus, olyckliga konsumenter, byggmaterial, konstruktioner, energilösningar, med mera. Golvvärmeindustrin får sig en känga, liksom luftvärme, Småhusskadenämnden, mäklare och media. Även om man inte håller med om allt är det tankeväckande och underhållande läsning för den husintresserade. Boken finns att köpa på Christer Harryssons hemsida.