Attefallshus, Bygga nytt hus

Hobbithuset får välvt innertak och rundad öppen spis

Arbetet i familjen Sandells hobbithus går framåt.

Arbetet i familjen Sandells hobbithus går framåt. Foto: Fredrik Sandell

Häng med när vi följer Fredrik Sandells hobbithusbygge. Det uppfyller svensk byggnorm, men ser autentiskt ut. Här i andra avsnittet berättar Fredrik hur han bygger insidan.

Detta är andra delen i en artikelserie där vi en gång i månaden kikar in i familjen Sandells bygge av ett attefallshus i form av en jordkula från Tolkiens Fylke. Ett hobbithus. Målet är att det ska stå färdigt i april 2017. Här i det andra avsnittet får vi följa hur de bygger insidan av hobbithuset. Hur de väljer ytmaterial och hur de bygger upp det välvda taket med synliga balkar.

Innertaket är nu helt färdigt i hobbithuset ute i Nacka i Stockholm. Fredrik Sandell och hans entreprenörer har jobbat stenhårt sedan vi sist besökte dem. Ett välvt tak med mäktiga takbjälkar möter nu blicken när du tittar upp - både i vardagsrummet och i köket. 

Men det var inte helt enkelt att få till ett välvt tak när utgångspunkten var ett kantigt betongtak med skarpa hörn.

– Det var putsaren som till slut kom med den geniala idén att använda frigolit, en särskild duk som man kan putsa på och gamla plank som får sticka fram och se ut som takbjälkar, säger Fredrik Sandell.

Taket är utifrån och in uppbyggt av platonmatta, fuktmatta och betong. På detta har de monterat tio centimeter frigolit samt ytterligare frigolit i hörnen som har formats till en skålform.

Innertak i hobbithuset 

Det välvda innertaket med synliga takbjälkar. Foto: Fredrik Sandell

- Sedan sätter man upp en särskild duk man kan putsa mot, som man fäster i betongen med långa skruvar. Den är som ett nät och man putsar direkt på den i lager tills taket får det utseende man är ute efter, säger Fredrik.

Därefter har de tagit gamla plank som de fäst upp i betongen med långa skruvar. För att det ska se ut som att det är takbjälkar har de putsat ytterligare en gång så att upplevelsen blir att de kommer ut ur det välvda taket.

Ett badrum tar form i hobbithuset

Det välvda taket syns i vardagsrummet och i köket. Men i badrummet blev det istället ett tak av gamla vindpinade plank.

Tak hobbithus

Taket i badrummet. Foto: Fredrik Sandell

De bygger in dold belysning för att få ljus utan att det känns modernt.

- Det blir som små ljuspunkter därinne, säger Fredrik Sandell och fortsätter:

- Jag tror att det kommer att bli riktigt bra. Men det är svårt att veta innan hur saker och ting upplevs i färdigt skick när det inte finns några tidigare byggen att utgå ifrån. Vi låter det växa fram bit för bit, men med Toolkiens böcker och filmer som utgångspunkt överallt där det går såklart. Just badrummet finns det dock ingen fakta om.

Hela hobbithuset har vattenburen golvvärme. På sommaren är golven därför kalla.

- Det blir ju rätt kallt om golven när golvvärmen inte går, även på sommaren, i och med att det ligger under marknivå. Därför har vi lagt in elvärme ovanpå den vattenburna golvvärmen i badrummet, säger Fredrik.

Golvet ska nu flytspacklas så att det får rätt fall och därefter kaklas. 

Insida hobbithus

Hobbithuset utrustas med både golvvärme och öppen spis. Foto: Fredrik Sandell

Värmande öppen spis i hobbithuset

Hobbithuset må ha värmegolv i hela huset, men en brasa måste det såklart också finnas.

Från början skulle vardagsrummet ha utrustats med en gjutjärnskamin som Fredrik hade blivit sponsrad med. Men efter överläggningar med muraren kom de fram till att det ska vara en öppen spis i ett äkta hobbithus.

- En liten, gemytlig öppen spis där man kan ställa en kittel och koka vatten. Så tänkte vi, säger Fredrik.

I slutändan blev det dock en rejält tilltagen öppen spis. Och trots att rökröret går ut genom väggen byggde de på den på höjden så att det ser ut som att den löper ut genom taket.

Öppen spis

Specialdesignad öppen spis i hobbithuset. Foto: Fredrik Sandell

Den öppna spisen är nu vardagsrummets mittpunkt.

– Den blev inte så liten som vi först hade tänkt. Den går från golv till tak, och är ett konstverk i sig, säger Fredrik. 

Det kluriga när man har öppen spis är att rökröret måste vara tillräckligt långt för att det ska bli bra drag i det. I jordkulan var detta svårt att få till. De vet ännu inte till 100 procent om de lyckats.

– Vi har inte hunnit provtrycka än så det är lite nervkittlande. Men vi har testat med röksticka och då såg det ut att vara bra drag.

Söker en duktig snickare till säng

Ytterligare en förändring sedan senaste besöket är dörren. Det syns i och för sig inte för de förbipasserande ännu - men snart.

 - En firma som sysslar med vattenskärning har skurit ut ett snirkligt mönster ur en plåt som ska monteras på dörren. Ett jättesnirkligt mönster på 1,5 meter i diameter. Det blev otroligt häftigt, säger Fredrik.

Plåt

Snirkligt mönster av plåt ska monteras på dörren. Foto: Fredrik Sandell

Nu blir det julledigt för de flesta, men hos familjen Sandell arbetas det flitigt vidare med hobbithuset. Den runda ikoniska dörren ska målas med ett extra lager färg, så att den vackra plåten kan komma på plats. Och i badrummet ska väggar och golv förberedas.

- Golvet ska kaklas och väggarna ska få en särskild slags våtrumstapet som man sedan kan putsa på. Så det kommer vara putsade väggar även i duschen. Riktigt häftigt, säger Fredrik.

Familjen ska även bygga en sänghimmel. Eller snarare anlita någon som kan göra det eftersom det är möbelsnickeri och finsnickeri på hög nivå som krävs. 

- Vi letar efter någon som är duktig på detta. Vi ska ha en sängram i trä med svarvade stolpar i varje hörn. Helst inte släta svarvade stolpar, gärna med motiv i. De ska sitta ihop med plankor upptill. Detta är direkt taget ur filmerna. Det finns en bild på Frodo när han sitter i en säng. Är det någon som känner sig manad så hör av er, säger Fredrik. 

Detta och ännu mer kommer vi ta en djupare titt på nästa gång vi besöker hobbithuset. Håll utkik i januari.

Läs mer

Del 1: Att planera och konstruera ett hobbithus
Hobbit Stockholm