Bygga nytt hus, Husdrömmar

Fyra kära återbesök i Husdrömmar

Ett återbesök hos Katja och Jonnie, i deras läckande hus i Salem.

Ett återbesök hos Katja och Jonnie, i deras läckande hus i Salem.

I det första mastiga avsnittet av Husdrömmar säsong 2017 gjorde man återbesök hos hela fem deltagare från tidigare avsnitt. Johannes och Åsas var det första, som vi har skrivit om i Plusenergihuset från Husdrömmar – från kris till succé på tre år

David renoverar gammal skola på Österlen

Nästa återbesök var hos David på Österlen, som vi fick följa när han och Linda hade hittat sitt drömhus i en gammal skola. Tyvärr gick de skilda vägar under det programmet och renoveringen av skolan kom av sig. David var den som behöll skolan och bestämde sig att inreda en bostad åt sig och barnen i ett orangeri bredvid skolbyggnaden, i väntan på energi för att renovera den stora skolbyggnaden.

Skola

David och Malin renoverar utan stress.

Pernilla Månsson Colt åker dit för att titta hur det har gått med livet på skolan. Har han och nya sambon Malin renoverat vidare?

Taket

Taket är omlagt.

Ja, de har renoverat vidare lite grand, efter hand som de får tid och pengar. Taket är omlagt och två av rummen är inredda som ateljé åt Malin, där hon tillverkar detaljer för heminredning.

Malin i ateljén

Malin i ateljén i skolbyggnaden.

David och Malin beräknar flytta in i skolbyggnaden om ett år och de har mycket planer. De vill ha ett stort växthus och en stor veranda runt huset. Jag gissar att vi kommer att få titta in hos dem igen om inte nästa säsong, så någon säsong därefter.Ja, det hade ju inte hänt så mycket med bygget här egentligen på de två år som gått sedan sist. I slutet swischar en snygg farstu förbi dock, rödmålad som passar väldigt bra till det röda teglet. Varför berättade de inte om den? Det hade ju behövs lite mer bygg- och hustelaterad info i det här inslaget.

Farstu

Ny farstu på gamla orangeriet. 

Anebyhus har fortfarande inte levererat

Vi lämnade Österlen och åkte till Katja och Jonnie i Salem, som hade råkat ut för ett mardrömsbygge där det läckte in vatten. Vi skrev om det i artikeln Anebyhuset som läcker i SVT:s Husdrömmar

När Pernilla Månsson Colt kommer dit har familjen bott i huset i ett och ett halvt år. Nu måste väl ändå Anebyhus ha rättat till alla felen?

Katja och Jonnie

Jonnie och Katja berättar för Pernilla.

– Första tiden i huset blev ju inte som man hade hoppats, säger Katja.
– Vi har ju inte fått det vi har betalat för, säger Jonnie uppgivet.
– Men är allt fixat nu?, frågar Pernilla programledare.
– Byggnadsställningen försvann fredags, berättar Jonnie.

Ett och ett halvt år efter att de flyttade in väntar han på att det börjar regna igen så att de kan få se om det fortfarande läcker in eller inte.

Anebyhus

Huset är jättefint, men man förstår ju att de inte kan njuta av huset som de borde få 1,5 år efter att det borde vara klart, det kostade ju ändå 4 miljoner kr. 

Bastu

Bastun har Katja designat och målat själv.

Katja tycker i alla fall helhjärtat om bastun som de har byggt, som hon har designat och målat själv. Dessutom har de byggt ett uterum och en pool. Här är familjen som inte ligger på latsidan.

Uterum

De har byggt uterum och pool.

Det är skrämmande att Anebyhus inte bara såg till att fixa den där läckan på studs efter förra programmet och att Katja och Jonnie fortfarande inte kan få njuta fullt ut av sitt hus. Jag håller tummar och tår för att huset äntligen har blivit torrt och att det det där första regnet efter senaste reparationen.

Wingårdh lovordar arkitektritade huset i Malmö

Näst på tur var ett återseende hos det smarta bygget i Malmö som fick avsluta säsongen 2016 av Husdrömmar.

Josefin och Jim

Jim och Josefin utanför sitt hus som blivit ett riktigt hem på bara ett år.

– Det är unika med huset är att det är byggt i en uppvuxen trädgård, och nu kunde man se att allting hade fallit på plats. Perennrabatten, terrassen utanför köket, entrésnittet med en varmare färg, det är som man har öppnat upp dörren till insidan, fastän det är på utsidan, det är rätt härligt, säger Gert Wingårdh.

 Josefins hus

Huset i Malmö är helt klart.

På insidan har de öppnat upp en gång mellan två rum för att få in mer ljus, Josefin har nämligen börjat jobba hemifrån och behövde justera lite i planlösningen för att det skulle funka. 

Matplats

Josefin har rivit väggen till vänster om eldstaden, för att få in mer ljus.

Jim tyckte att de kanske borde vänta med att riva väggar och bygga om tills de var helt klara med huset, men han kunde inte stoppa Josefin.

Läs mer: 
SVT:s Husdrömmar - säsongsavslutning med smart bygge

Gert Wingårdh analyserar huset: det som är så fint med det här huset är tomrummet, portalen som bara inramar ett par procent utav trädgården. Och ännu mer spännande blir det när man vänder om och tittar åt andra hållet, och ser den finaste delen utav trädgården.

Portalen

Portalen ramar in trädgården.

Mellanrummet

Vid matplatsen tittar man ut mot finaste delen av trädgården.

Jim tycker att det bästa med huset är att det klart och att det är ett hem där alla trivs. Hans hemmakontor är klart och han tycker det är jätteskönt att kunna jobba hemifrån.  Josefin tycker också det är skönt att han kan vara hemma mer.

– Vi byggde ett hus och nu har vi gjort till ett hem, säger Josefin.

Det var kul att se det här huset igen och jag håller med Gert, riktigt fint.

Familjen återförenad i hamnkaptenens hus i Höganäs 

Sist ut var hamnkaptenens hus i Höganäs, där Bill och Marie bor. De är paret som älskar att renovera hus och det här är det femte huset de renoverar på tio år.

 Hamnkaptenens hus

Hamnkaptenens hus i Höganäs.

Det är fjärde gången Husdrömmar besöker dem och anledningen är denna gång inte så mycket huset, utan att de faktiskt bor i det tillsammans igen. Sist skildes de och Bill flyttade till ett litet hus. Nu är han tillbaka och de har fått ett barn till. De renoverar vidare, slutet gott allting gott?

Bill och Marie

Bill och Marie skilde sig, men gifte om sig igen efter två år.

Det är i alla fall huset som Marie cyklade förbi som barn och tyckte att det var värsta slottet. Nu bor hon där och stortrivs med stora familjen. Helt klart en husdröm!

Samtliga bilder i artikeln är skärmdumpar från Husdrömmar, avsnitt 1 säsongen 2017.

Läs mer

Plusenergihuset från Husdrömmar – från kris till succé på tre år
Avsnitt 1 av Husdrömmar 2017 (svtplay)