Energi, Husdrömmar, Ekologiskt & energieffektivt

Plusenergihuset i Husdrömmar - från kris till succé på tre år

Johannes och Åsas husbygge blev en succé till slut.

Johannes och Åsas husbygge blev en succé till slut. Foto: Skärmdump från programmet

Veckan har bjudit på säsongspremiären av Husdrömmar. I det första och väldigt späckade avsnittet fick vi besöka fyra gamla deltagare. Här berättar vi om besöket hos Johannes Igelström och Åsa Kumliens plusenergihus i Lund, tre år efter.

I måndags var det dags för säsongspremiären av Husdrömmar och i detta späckade avsnitt klämde de in besök hos fyra av tidigare deltagare.

Först ut var Johannes Igelström och Åsa Kumliens plusenergihus i Lund. Det var verkligen roligt att få se hur det hade gått med huset, som ju inte var helt klart när Husdrömmar lämnade dem förra gången. 

Husdrömmar

De stora fönstren ger god kontakt mellan ute och inne. Foto: Skärmdump från programmet

Nu skulle Pernilla Månsson Colt och Gert Wingårdh se om husdrömmen lever kvar, eller om det blev något helt annat än då hade tänkt sig. 

Gert tittade runt i huset och analyserade det. Det märks att Gert verkligen gillar huset. Han tycker att det är nätt och diskret på utsidan och jättestort på insidan. Han beundrar hur alla fönster är infällda, att man inte ser några karmar utan att muren fortsätter obruten inifrån och ut.

– Ljuset faller från precis rätt håll. Det finns flera platser i det här huset när man känner att man är i världens centrum, berömmer Gert Wingårdh. 

Inga fönsterkarmar

Muren fortsätter obruten, inifrån och ut. Foto: Skärmdump från programmet

Hur har de här tre åren varit?, frågade Pernilla Månsson.

– Från kris till succé, säger Johannes Igelström.

Först kom chocken att flytta från ett kollektiv i Malmö till att bo ensam i ett stort hus, det var tungt. Åsa har varit trött på huset, leråkern utanför, räkningarna trillade in långt efter att de var klara. Byggnadskreditivet var slut när de flyttade in. Men efter ett halvår vände det, Johannes började få in fler jobb, de kunde börja amortera på lånen. När de kände att de hade egna pengar och inte behövde låna mer, då började de göra färdigt huset.

Johannes och Åsa

Johannes och Åsa, skrämdump från programmet.

Johannes och Åsa berättade att de hade dragit de här lärdomarna från bygget:

  1. Det kostar alltid mer än man tror.
  2. Det tar längre tid än man tror.
  3. Sätt aldrig ett datum när det måste vara färdigt. Den stressen som man bygger upp av det är det som gör att man blir trött på det, säger Johannes.

Sist men inte minst. Dagvattensamlingen som skulle anläggas utanför huset för att användas för att spola i toaletterna, bidde en pool istället.

pool

Det blev en pool istället för en dagvattensamling, skärmdump från programmet.

– Det hade nog blivit lite för superekologiskt annars,  säger Johannes.

De hade tänkt ha gabioner på hela fasaden, men fick tänka om. Det var alldeles för tungarbetat. Det blev en träfasad istället, något som Gert tycker var bättre.

– Du får den här lilla skalan och det gillar jag väldigt mycket. Hela huset blev lite mindre och det känns alldeles naturligt med det grånade träet. 

Uteplats

Uteplatsen, skärmdump från programmet.

Sammanfattningsvis verkade det som att båda hade tyckt att husbygget var väldigt mycket jobbigare än de hade trott, men att det har gjort att de har förändrats, växt som människor, för de klarade det. På köpet har deras relation stärkts. Huset blev efter mycket möda och stort besvär ännu finare än de hade trott från början.

Och vi tycker att det första avsnittet av Husdrömmar 2017 var riktigt bra. Det var roligt att se hur det hade gått för de tidigare deltagarna. Vi återkommer under veckan med recensioner av de andra tre byggena som deltog i programmet.

Läs mer

Husdrömmar 2017, avsnitt 1 (svtplay)
Det Husdrömmar missade om Igelströms plusenergihus del 1
Det Husdrömmar missade om Igelströms plusenergihus del 2