Ekologiskt & energieffektivt, Attefallshus, Isolering, Bygga nytt hus

Bygger containerhus och inreder som musikstudio

Bo i ett hus av återvunna containrar, kan det vara något? Marc och Therese tänker inrätta sin musikstudio i ett containerhus som består av två containrar som byggs ihop.

Kenton Knowles och Therese Linder utanför containerhuset.

Kenton Knowles och Therese Linder utanför containerhuset. Foto: Marc Linder

Marc och Therese som bygger ett arkitektritat hus av frigolit kommer i anslutning till boningshuset också att bygga ett containerhus för att använda som musikstudio. Arkitekten Kenton Knowles som har ritat deras hus, föreslog att de skulle bygga musikstudion av kasserade containrar, för att komma ner i pris.

– Jag ringde till skroten, till avdelningen som har hand om lastbilar. De hade då två containrar där som de kunde montera av från lastbilarna åt mig, berättar Marc Linder.

Containrar

Containrarna som Marc köpte billigt. Foto: Marc Linder

Normalt kostar en skrotad container 15 000 – 20 000 kr, men Marc som är en duktig förhandlare lyckades få ner priset till 15 000 kr för båda.

– Man har ganska bra prutläge, för de är glada att bli av med containrarna.

Att bygga om och inreda containrarna fick Marc och Therese med på köpet när de bygger sitt hus, så det är svårt att säga vad det kostar.

Containrar

Kenton Knowles bygger om containrarna till musikstudio. Foto: Marc Linder

En musikstudio måste vara väl isolerad för att ljudet inte ska tränga ut och bli störande. Containrarna Marc köpte var isolerade från början, en var ett frysskåp och en ett kylskåp. Tillsammans blir de ca 35 kvm (7,7x2,6 meter) stora.

Inredning containrar

Containarna får pvc-fönster och inreds. Foto: Marc Linder

Kenton Knowles bygger nu om dem på plats, på tomten i Skälby, Västerås. De redan isolerade containrarna byggs på med 50 mm frigolit, 95 mm reglar, isolering och gips. Fasaden på containerhuset blir shou-sugi-ban och fönstren av pvc, samma som på boningshuset.

– Alla väggar och tak är redan klart, det är enkelt att få det till ett väl fungerande hus, säger Marc.

Studion på markskruv

Containerhuset placeras på markskruv. Foto: Marc Linder

Att bygga hus av återvunna containrar är ett miljövänligt sätt att bygga som är vanligt i USA.

Läs mer

Containerhus kan ha många funktioner
Lite om containerhus