Attefallshus, Bygga nytt hus

I Bromma blir attefallshus bostadsrätter

En byggentreprenör vill bygga bort bostadsbristen med hjälp av attefallshus.

I oktober planerar ett byggföretag att resa två attefallshus i Bromma kyrka och sedan sälja dessa som bostadsrätter. De kommer att stå på en tomt på 1 300 kvadratmeter tillsammans med två parhus, och på så sätt får området totalt 6 nya bostäder- vilket går i linje med den tanke som fanns kring attefallshusen när de infördes, men som sedan inte riktigt uppfyllts.

Men alla är inte nöjda över beslutet. En granne, som vill vara anonym, säger till Bromma Tidning att det är ett villaområde, inte ett lägenhetsområde.

– Det är väl inte direkt jättekul. Hade någon smält upp det bredvid vår tomt hade jag verkligen inte blivit glad,

Samtidigt säger sig också grannen kunna förstå det attraktiva i att kunna köpa ett litet hus som en bostadsrätt i ett populärt område, där personen annars inte skulle ha haft råd med ett fullstort hus.

Attefallshusen kommer att ha ett utgångspris på 1 850 000 kronor när de säljs, och mäta 33 kvadratmeter med loftet inräknat. Huruvida det sedan blir fler återstår att se.

– Du får inte bygga attefallshus utan bygglov i bland annat Ålsten, Ängby, Stora Mossen, Nockeby, Smedslätten, Äppelviken, Bällsta, Ulfsunda (andra områden i Bromma). Det är gamla trädgårdsstäder som är skyddat från Attefallshus. Men man kan söka bygglov för det, säger byggentreprenören Kenta Sjögren.