Hustillverkare

Besöka hustillverkares visningshus – detaljerna att kolla – checklista

När du ska gå husvisning gäller det att vara förberedd och sedan titta på rätt detaljer när du är på plats. Här tipsar vår expert Charlotte Andersson om hur du får ut så mycket som möjligt av spenderad tid när du tittar på hustillverkarens visningshus.

Byggnadsingenjör Charlotte Andersson tipsar om vad du ska titta på när du besöker hustillverkarnas visningshus.

Byggnadsingenjör Charlotte Andersson tipsar om vad du ska titta på när du besöker hustillverkarnas visningshus. Foto: Carl Johan Folkesson/Privat

Om du funderar på att bygga hus med en hustillverkare är det bra att åka och titta i deras visningshus. Hur upplever du huset i verkligheten?

Som konsument kan du förvänta dig den finish på ditt hus som var i visningshuset, om inte annat tydligt anges i era kontraktshandlingar.

Vi pratade med vår expert, byggnadsingenjör Charlotte Andersson vid Ingenia Byggkonsult för att få tips om vad du ska titta på för att besöket ska bli så givande som möjligt.

Förberedelser

Vissa kräver att du har bokat tid för att få en visning, andra inte. Glöm inte att kolla upp vad som gäller innan ni ger er iväg.

Tänk på att ladda mobilen och ha den med, alternativt en kamera, papper och penna, för du kommer att behöva ta bilder och göra anteckningar under besöket i visningshuset.

Är ni en familj som ska bygga hus, ta med alla så att ni får alla familjemedlemmarnas infallsvinklar på vad som är bra och dåligt med huset.

Under husvisningen 

Väl på visningen, var noggrann med att fotografera och anteckna alla detaljer du uppmärksammar, både det ni gillar och inte gillar. Det underlättar senare när ni jämför med andra visningshus ni är i och funderar vidare hemma på kammaren vilket hus ni ska bygga.

– När du går ut därifrån kommer du att ha en bild i huvudet och kan ha glömt de små detaljerna, säger Charlotte.

Känn efter, gillar ni planlösningen? Hur kommer huset att fungera på tomten där ni ska bygga?

Förmodligen finns där en säljare från hustillverkaren på plats som kan svara på era frågor.

– Tänk på att den som håller i visningen är en säljare som pekar på alla positiva saker, du måste själv ställa de kritiska frågorna, säger Charlotte.

Tänk kritiskt på hur personen svarar på dina frågor. Är man kunnig, kan du lita på det de säger?

Det är ju inte säkert att säljaren kan allt, men de ska ju kunna ta reda på det och återkomma.

Charlotte menar att det är särskilt viktigt att fråga om ifall utförandet i visningshuset ingår i basutförandet eller om det är vissa saker som är tillval.

– Det kan vara ungefär som när man ska köpa bil, att provkörningsbilen är utrustad med extra allt, men att bilen i standardutförande saknar både elektriska fönsterhissar, värme i rumpan och bilradio, säger Charlotte. 

– Vad är då priset på huset i det utförande som visninghuset har jämfört med priset i basutförande? Den typen av frågor är viktiga att reda ut.

Strunta i det som är utbytbart och fokusera på det tråkiga

Coola tapeter, köksluckor, färg och golv är luriga, för det kan vara de här ytliga – och utbytbara – detaljerna som gör att du faller för ett visst hus. 

– Tapeter är strunt samma, men finish på dörrar är vad det är för den husfabrikanten. Vill du ha bättre så får du vända dig någon annanstans.

Titta istället till exempel på infästningar. Vissa hustillverkare har synliga spikskallar, andra inte. Gillar du det du ser?

Plåtarbetena utvändigt, hur är de? Det finns fint och fult plåtarbete.

– Glöm inte att fotografera. Det kan du ha som bevis sedan ifall huset du har byggt inte får samma utförande som det var i visningshuset, säger Charlotte.

– Konsumenttjänstlagen säger att du har rätt att få det du förväntar dig. Ibland använder man AMA som ett mått vid tvister, men har du varit på ett visningshus så är det rimligt att du har rätt att förvänta dig det utförande som var i visningshuset.

Fråga om värmesystemet, vad ingår? Hur mycket eldragningar är standard, vad kommer att tillkomma?

Fråga, be att få produktblad och mer information om alla saker du undrar över. Efter husvisningen ska du känna att du vet vad du får om du väljer att bygga det här huset.

Checklista

☐ Vad är standard och vad är tillval?

☐ Vad kostar huset i just detta utförande?

☐ Ingår grund och markarbeten i priset?

☐ Gillar du hur snickerierna är utförda på fasaden, så som fönsterfoder etc?

☐ Hur är plåtarbetena?

☐ Hur är entrétrappan, ingår den i priset?

☐ Gillar du planlösningen? 

☐ Går det att få alternativa planlösningar och hur då i så fall?

☐ Är listerna gerade?

☐ Hur många eluttag per rum? Är det standard?

☐ Sitter det spottar i taket, är det standard?

☐ Hur är köket, ingår allt där i standardutförandet?

☐ Fråga om värmesystemet och ventilation