Beräkningshjälp för den som hyr ut sin bostad

En ny tjänst hos Skatteverket ska göra det lätt att deklarera uthyrning av bostad.

De som hyr ut sin bostad måste deklarera detta, men bara 20 procent gör det.

De som hyr ut sin bostad måste deklarera detta, men bara 20 procent gör det. Foto: Annelie Hultberg.

Skatteverket lanserar en ny beräkningshjälp som ska underlätta för den som hyr ut sin bostad att deklarera. De har sett att många missförstår reglerna, eller missar att deklarera. Enligt deras analys är det bara 20 procent som redovisar sin uthyrning, således missar 80 procent att göra det.

– En vanlig orsak är att personer helt enkelt inte känner till att uthyrning kan vara skattepliktigt. En annan är att det kan gå lång tid mellan uthyrning och deklaration och att deklarationen inte har några förifyllda uppgifter, som många är vana vid i de flesta andra fall, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den nya beräkningshjälpen ska göra det betydligt enklare att räkna ut vad som ska föras in i deklarationen. Man fyller i uppgifter om bostaden samt hur mycket den hyrs ut för, och får tillbaka den information som ska fyllas i.

Du hittar beräkningshjälpen på den här adressen: Skatteverket - Hyra ut privatbostad

Reglerna för uthyrning av privatbostad i korthet

  • Du får alltid dra av 40 000 kronor i schablonavdrag. Det är tänkt att kompensera för alla extra kostnader du har för att hyra ut.
  • Hyr du ut en fastighet (till exempel ett hus/fritidshus) har du dessutom rätt att dra av 20 procent av hyresintäkten.
  • Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av en del av avgiften/hyran. Om du till exempel hyr ut halva lägenheten i en månad har du rätt att dra av halva avgiften/hyran.