Många missar att deklarera uthyrning av bostad

Trots att det är allt fler som hyr ut sin bostad är det många som missar den i deklarationen.

Det blir fler och fler som väljer att hyra ut sin bostad, och i fjol var det 77 000 personer som deklarerade kapitalinkomst från uthyrningen. Enligt Skatteverket borde dock de riktiga siffrorna vara mycket högre. 

Många missförstår reglerna för deklarationen av sin uthyrning och när en kontroll av Skatteverket gjordes i fjol krävdes ändringar i 70 procent av deklarationerna. Det är även många som missar att det behöver göras en deklarering av bostadsuthyrning överhuvudtaget.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga. Får du ett överskott från uthyrningen av privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Skatteverket har utfört flera undersökningar där de uppskattat inkomster från uthyrning av privata bostäder och jämfört med deklarationerna. En av kontrollerna, som gjordes för inkomståret 2020, visade att den totala höjningen hade ett överskott på cirka 7 miljoner kronor.