Bara norska ägandet av fritidshus som ökar i Sverige

Bara norska ägandet av fritidshus som ökar i Sverige

Foto: Fastighetsbyrån.

Just nu är det bara norrmän som är köpsugna när det kommer till fritidshus i Sverige.

Det utländska ägandet av fritidshus ökade marginellt förra året, och då var det endast det norska ägandet som var drivande i den ökningen. Både danskars, tyskars och nederländares intresse för svenska fritidshus har svalnat.

Bland danskar minskar ägandet för sjätte året i rad och bland nederländare för femte året i rad. Ökningen av det norska ägandet mättes enligt Statistiska Centralbyrån till 2,1 procent, och minskningen bland danskarna till 2,6 procent.

Vilka som dominerat ägandet har dock gått i vågor. Det var tyskarna som började att köpa fritidshus i Sverige. Under 2000-talet blev istället intresset från danskar större, och nu är det alltså norrmän som är mest köpsugna.

- Det norska ägandet är klart störst och man fortsätter dra ifrån övriga länder. Ägare från Norge äger nu 12 133 stycken fritidshus i Sverige. Antalet fritidshus med danska ägare är 10 465 och med tyska 10 028 fritidshus. Dessa tre länder dominerar och totalt ägs 87 procent av de utlandsägda fritidshusen av ägare från dessa tre länder, skriver Statistiska Centralbyrån.