Badrum

Byggfusk och slarv kostar hundratals miljoner varje år

9 000 golvbrunnar per år får anmärkning vid besiktning, och en ny rapport visar att det är en kostsam historia.

Byggfusk och slarv kostar hundratals miljoner varje år

Av 40 000 förebyggande besiktningar per år får 9 000 golvbrunnar anmärkningar, det är nästan var fjärde golvbrunn enligt försäkringsbolaget Folksam som tillsammans med det tekniska forskningsinstitutet Sintef tagit fram en forskningsrapport.

Hantverkarslarv uppges vara orsaken.

– Slutsatsen kan bara landa i att byggfusk och slarv ligger bakom vattenskadorna, säger byggskadespecialist Robert Öhrner.

Skadekostnaderna beräknas uppgå till cirka 100 miljoner kronor, detta enbart för Folksams kunder. En anledning till de höga kostnaderna är att du måste byta ut större delen av badrumsmaterialet, trots att endast en mindre del är skadat.

I ett pilotprojekt testar nu Folksam, tillsammans med Byggkeramikrådet och Svensk våtrumskontroll, att delreparera olika slags badrum. Målet är att i slutändan finna en lösning som minskar kostnaderna vid vattenskador, en lösning som inte innebär att konsumenten måste bygga om hela badrummet.

– Vi testar att byta olika tätskikt, till exempel plastmatta och folie. Faller testerna väl ut tjänar både konsumenter och miljön på det. Man byter ju inte ut hela bilden bara för att framskärmen blivit bucklig, säger Robert Öhrner.