5 tips från experten – så inreder du vardagsrummet

Vardagsrum i hotellet Etthem i Stockholm, ett av Sofia Tretows favoritrum.

Vardagsrum i hotellet Etthem i Stockholm, ett av Sofia Tretows favoritrum. Foto: Etthem

Kört fast med inredningen av vardagsrummet? Lugn! Här berättar inredaren Sofia Tretow om hur du steg för steg går tillväga för att lyckas när du inreder vardagsrummet.

När Sofia Tretow tar sig an att inreda vardagsrum hos privatpersoner går hon i första hand på känsla och utgår från den. 

– Det är ingen medveten process som följer ett antal givna steg, utan handlar – som det mesta inom inredning – om känsla. Naturligtvis kan man göra det mer teoretiskt och försöka sätta ord på det, men det känns aldrig riktigt rättvist eftersom det inte låter sig beskrivas så bra med ord. Det är som att måla en tavla eller komponera musik. Pretentiöst, men sant! säger Sofia och fortsätter:

– Men om jag ska försöka beskriva det: Jag känner in rummet och tar in proportionerna. Sedan försöker jag identifiera “problemet” – varför känns inte rummet ifråga harmoniskt? Sedan börjar jag pussla runt med olika möbler och kulörer i huvudet. Tar bort, lägger till, kastar ut allt, börjar om, vrider och vänder. Det är superspännande, men det tar på krafterna och jag behöver “nollställa” mig ganska ofta – som att rensa gommen mellan olika smaker.

Sofia Tretow
Sofia Tretow driver inredningsstudion Tretow Deco på heltid sedan 2015. “Eller mer än heltid, det blir många, långa arbetsdagar! När man är egenföretagare går jobbet på repeat i huvudet, på gott och ont. Tur att jag älskar att inreda, annars hade jag aldrig klarat av att jobba så mycket.”
Foto: Cecilia Möller

Här är fem tips från Sofia hur du kan göra:

1. Utgå från det du älskar i rummet

– Det kan vara en möbel, detalj eller kanske ett arkitektoniskt element – och leta efter andra saker som ger dig samma känsla. Det behöver inte likna varandra på det konventionella sättet – jag menar bara att de ska höra ihop i den bemärkelsen att de ger dig samma känsla. Det är lite som att rada upp dominobrickor när allt stämmer. Som att laga en maträtt där ingrediensernas olika karaktär blandas samman till en harmonisk helhet.

Vardagsrum stylat och fotat av Sofia Tretow.
Vardagsrum stylat och fotat av Sofia Tretow.

2. Tänk på textilier och ljus

– Ofta hänger känslan av ett “halvfärdigt rum” ihop med för få textilier, otillräcklig ljussättning och fel proportioner på dessa. Ett i övrigt tomt rum som funkar på de planen kan kännas långt mer färdigt än ett rum som är fullt möblerat, men där dessa två moment inte sitter.

Textilier av Manuel Canovas
Har du för få textilier i vardagsrummet? Foto: Manuel Canovas

3. Se till rummets arkitektur

– Utgå från dina behov och håll ett öga på rummets ljus, proportioner och passager. När du tittar på arkitekturen brukar stilen på inredningen vara ganska given, åtminstone mellan tummen och pekfingret. Låt arkitekturen leda dig rätt, utan att försöka tvinga in rummet i en stil som kanske motarbetas av den. Låt känslan, intuitionen och rummet styra, istället för de möbler och föremål som du kanske har bestämt på förhand att du vill få in. Låt din hjärna vara en tom målarduk!

Mysiga möbler
Mysiga möbler. Foto: Duty Deco

4. Låt en bestämma mer

– För många av mina kunder blir inredningen riktigt komplicerad först när man gör ett boende av två. Då skulle jag råda att den som värdesätter inredning mest får lite större utrymme i beslutsprocessen – det kan rädda både förhållandet och inredningen!

Platsbyggd bokhylla
Platsbyggd bokhylla. Foto: Leadme

5. Låt inte TV:n bli en fälla

– En vanlig “inredningsfälla” i vardagsrummet är att placera alla möblerna längs väggarna och rikta dem mot en TV på en hemsk TV-bänk med en infernalisk sladdhärva runt. En trend som kommer mer är att istället inreda för att umgås med de andra som sitter i soffgruppen. Flera mindre “sittzoner" inom samma rum där man kan spela spel eller läsa en bok. Att man bygger in TV:n i ett skåp eller en vacker bokhylla, så att man kan använda den, men att den inte alltid tar allt fokus som den gör nu. Jag hoppas också att fler lägger lite resurser på ett dolt ljudsystem – musik är en del av hemligheten bakom en underbar miljö, och rätt musik förhöjer njutningen av en genomtänkt inredning.

Sofias två favorit-vardagsrum

– När jag var i New York senast bodde jag på ett Airbnb i Harlem, ett Brownstonehus där gatuplanet hade varit en gammal bokhandel tills ägaren tvingats inse att ingen tydligen köper böcker längre. Så sorgligt. Så han ställde in en vacker järnsäng mitt bland alla bokhyllor och började hyra ut hela våningen istället. Genidrag! Så där satt jag i den nedsjunkna sammetssoffan i burspråket och tittade ut på folk som gick förbi, lyssnade på hans hysteriskt stora jazzsamling, läste bokhandelsböcker, drack kaffe och åt amerikanska flingor. Det var det bästa rummet jag någonsin har varit i, säger Sofia.

Hon såg det som en extra bonus att hon råkade befinna sig i New York när hon klev utanför dörren.
– För första gången spelade den underbara staden andrafiol i själva upplevelsen.

Hotell Etthem
Vardagsrummet i hotell Etthem i Stockholm. Foto: Etthem

En stark tvåa bland hennes favoritvardagsrum är “vardagsrummet” på entrévåningen i hotellet Ett Hem i Stockholm. 
– Oslagbart med sin mjuka belysning, sina många sittgrupper, barskåp, brädspel, böcker och LP-skivor.

Sofia Tretow har drivit inredningsstudion Tretow Deco i fem år och hjälper kunder med deras inredning. Företaget jobbar både med att inreda åt privatpersoner och inom hotell och restaurang, ritar platsbyggda lösningar, färgsätter och väljer ut möbler, detaljer och textilier som de tycker passar utrymmet allra bäst.

– Vi gör det till en miljö som i bästa fall gör den som vistas i den lugn, inspirerad och harmonisk, säger Sofia.

Läs och se mer:

Sofias blogg och hennes Instagram