Vi bråkar allt mer med våra grannar

Vi bråkar allt mer med våra grannar

Klagomålen på grannar ökar kraftigt och nu klagas det även på vardagar.

Förra året innebar en kraftig ökning över hur mycket vi klagade på våra grannar, trots att även 2020 var ett pandemiår. Tidigare år har klagomålen främst skett under helger, men i fjol så började vi även klaga mycket under vardagar. Detta visar siffror från en undersökning som Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC) gjort tillsammans med Svenska störningsjouren.

– Den vanligaste störningen är fortfarande fester och hög musik men vi anar en ökad hotbild mot ledamöter i bostadsrättsföreningar. Vi har också fått fler klagomål på hundar som skäller eller upplevs som obehagliga. Det anar vi är en direkt effekt av pandemin, säger Therese af Jochnick, affärsområdeschef på SBC, till Dagens Nyheter.

En tidigare undersökning, gjord av Sifo 2019, visar att 16 procent av befolkningen någon gång befunnit sig i en grannfejd. Oftast är det störningar relaterade till höga ljud, men man stör sig även på grannars attityd och personlighet.

En av de som länge varit i en grannfejd är en husägare söder om Stockholm. När hon och hennes man flyttade in i ett hus för tre år sedan påtalade grannfamiljen att de förväntade sig bli informerade om allt som husägaren gjorde på tomten. När husägaren sedan inte meddelade grannarna om att de installerat en badtunna på tomten blev det genast dålig stämning. 

Grannfejden har sedan fortsatt. Varje gång husägaren gjort insatser på tomten, såsom satt upp ett insynsskydd (något grannen efterfrågat men ändå blev irriterad av) så har det förekommit arga samtal, smällar i ytterdörr och soptunnelock med mera.

– Då ringde grannen till kommunen och frågade om vilka regler som gäller för vårt insynsskydd. Grannen sa till oss att planket måste sita ihop med husväggen för att det inte ska behövas bygglov, men då frågade vi om de ville att vi skulle ta ned hela staketet igen. De ville de naturligtvis inte, säger husägaren till Dagens Nyheter.

Att ligga i grannfejd tar väldigt mycket energi av samtliga parter. Det är därför viktigt med kommunikation och att man så tidigt som möjligt försöker att hitta ett sätt att samexistera. Resultatet är ofta annars att fejden fördjupas och att det man gör mot varandra blir värre och värre saker.

– Vidtar du åtgärder som retar grannen och är lagliga, kan du lita på att grannen börjar fundera på motåtgärder som du ogillar och ligger inom ramen för vad som är lagligt. En sådan eskalerande konflikt gör knappast tillvaron bättre för någon av er, säger Ulf Stenberg, Villaägarnas Riksförbund.

Bästa sättet att komma vidare är att man försöker prata med varandra, och försöker enas om en kompromiss - innan situationen har eskalerat och blivit allt för infekterad.