Uterum, Växthus

Växthus på trädäck - både uterum och odlingsmöjlighet

Om du vill bygga växthus på trädäck finns en hel del att tänka på. Byggahus.se har pratat med en expert som ger vägledande råd.

Ett växthus på ett trädäck kan fungera både som uterum och för odling.

Ett växthus på ett trädäck kan fungera både som uterum och för odling. Foto: Vansta Trädgård

Om du bygger växthuset på ditt trädäck får du fördelen att du får nära till ditt växthus. Många har en trall runt huset, och med växthuset på trallen ligger det bara ett stenkast bort när du vill plocka en gurka eller få lite avkopplande tid för dig själv. En annan fördel är att du slipper hålla efter ogräs utanför växthuset.

Tänk på det här

Växthus på trädäck är vackert men inte helt okomplicerat. Det gäller att du planerar projektet noggrant och säkerställer att du har koll på de för- och nackdelar som placeringen ger. 

– Det går bra att ha växthuset på trädäck. Det är inte en optimal plats för ett växthus men är absolut görbart, säger Berenike Munthe, Vansta Trädgård och fortsätter:

– Det viktiga när man bygger växthus är att man tänker igenom projektet från början. Hur vill man använda växthuset, vilka behov har familjen på sikt och vad är prioriterat i projektet. Det är också viktigt att man har en duktig byggare med som säkerställer att trädäcket är lämpligt konstruerat för det specifika växthuset.

Hon berättar att vägen till ett lyckat projekt är grundarbetet. Trädäcket måste vara konstruerat för att klara av ett växthus, och själva växthuset måste vara anpassat för att kunna stå på trädäck. 

Helst ska man, under vägglivet, ha en gjuten sockel eller plintar. Trä är ett levande material som rör sig. Växthus däremot består till största delen av glas och får lätt problem med spänningar när det uppstår rörelse. Underlaget måste därför vara mycket stabilt, ungefär som när du ska klinka ett badrum.

– Om 90 procent av byggnaden är glas är inte det flexibelt material, så börjar det spänna kan glasen gå sönder. Är växthuset av aluminium kan du få spänningar i hela huset om det börjar sacka i fundamentet, säger Berenike Munthe.

Växthus från Vansta
Ett växthus av trä kräver vanligen en ram mellan trädäcket och växthuset.

Ska du placera det direkt på trallen måste du med andra ord ha tillräckligt med plintar under trädäcket för att underlaget ska bli stabilt. Antalet och var du placerar dessa beror på vilket växthus du köpt: såsom materialval, storlek och vikt.

– Är det ett växthus av trä krävs dessutom vanligen någon form av ram mellan trädäcket och växthuset, exempelvis en aluminiumram, säger Berenike.

Bästa tillvägagångssättet är dock att placera växthuset direkt på marken och bygga trädäcket runtom. Alternativt, om trädäcket redan är byggt, öppna upp det och göra rum för växthuset mitt i. 

– Om vi skulle göra det här till en kund och kunde påverka markarbetet före, då skulle vi bygga en sockel av leca eller skalblock, på den sätter vi sedan växthuset. Därefter ansluter man trallen runtomkring, säger Berenike.

Då är det dessutom fritt fram att välja vilket underlag du vill inne i själva växthuset - och du kan bygga nedsänkta odlingsbäddar (vilket du normalt sett inte kan när du har det direkt på trallen) - men samtidigt ge intryck av att växthuset står på trädäcket.

Så odlar du i växthus på trädäck

Klimatet i växthuset avgörs av prestandan på glaset, och att du inte har isolerat marken utan har en dränerande grund. En trall utgör en dränerande grund, och det går därmed utmärkt att ha växthuset på trallen ur den aspekten, du har så att säga ett öppet golv. 

Växthus på trädäck kan fungera som uterum.
Ett växthus på trädäck kan fungera utmärkt som uterum.

Miljön i sig påverkar således inte växterna negativt. Däremot begränsar trallen dina odlingsmöjligheter.

– Det man får välja bort är växter som främst bör odlas i nedsänkt odlingsbädd på grund av sin storlek, exempelvis vinrankor, säger Berenike Munthe.

Däremot går det utmärkt att bygga upphöjda odlingsbäddar, tråg, hyllor och att odla i krukor. Krukor har också fördelen att du kan flytta ut växterna på altanen och skapa liv till inredningen där.

Ett växthus på trall är dock inte helt optimalt ur odlingssynpunkt eftersom du blir mer begränsad i dina valmöjligheter, så är det i första hand odling du ska använda växthuset till finns det bättre placeringar än på en altan. 

Men som uterum med enklare odlingsmöjligheter är det däremot utmärkt. Det blir ett väderskyddat rum på altanen med härligt klimat och vacker miljö.

Växthus på trädäcket
Nära till att hämta grönskaker till matbordet, här vid ett hus i Trelleborg. Foto: Bjurfors.

Sköta växthus på trädäck

Ur underhållssynpunkt är trädäck i växthus heller inte helt optimalt. Det finns en del att tänka på. Dels hur du underhåller själva trallen, dels hur du hanterar smuts.

– Vad händer med jord som rasar mellan trallen, blir den till exempel kvar i springan. Det blir överlag svårare att hålla utrymmet fräscht, säger Berenike.

Detta måste du ta hänsyn till när du planerar. Vilken typ av trall har du? Vad händer om du tappar blöt jord på den när du gräver i odlingslådan? 

Genom att främst inreda med krukor eller upphöjda odlingsbäddar med höga ben kommer du lättare åt att städa.

Röster om växthus på altan

S97danl: Det går bra om däcket klarar av extravikten. Du måste förankra växthuset på trädäcket på något sätt endå. Brukar fungera med vinkeljärn. Ditt trädäck måste också vara plant. Kolla först med långpasset så det inte är lagt med fall för då kan du få världens problem när du ska glasa.
Läs mer: Kan man placera växthus på befintligt trädäck

Marre 80: Hade plan på att ställa vårt växthus på en altan, växthuset sitter ihop med vårt hus. Mycket kan hända med träaltan, vrider sig, ruttnar om dåligt virke finns m.m Blev istället en mur som ja byggde o putsade, mycket jobb men den fan kommer inte röra på sig.
Läs mer: Ni som byggt växthus på träaltan

Drosen: Jag byggde ett u-format trädäck av samma storlek (40 kvm) runt vårt växthus och det gick på ca 12-14000 i material och tog mig och svärfar ca 8 dagar att bygga. Vi behövde gräva bort några lass jord och fylla ut med grus på sina ställen. 44000 före rot låter som ca 80 arbetstimmar vilket kan vara rimligt.
Läs mer: Kostnad trädäck 40 kvm rimlig offert