Växthus

Bygga växthus - välj rätt storlek, konstruktion & placering

Vare sig du vill ha ett växthus för att odla i eller bara för mysfaktorns skull så finns en hel del saker att överväga innan du bestämmer hurdant växthus du ska ha.

Ett växthus som vilar mot en yttervägg i söderläge. Det vilar på en sockel byggd av lecblock som sedan putsats.

Ett växthus som vilar mot en yttervägg i söderläge. Det vilar på en sockel byggd av lecblock som sedan putsats. Foto: Marlén Eskilsson

På marknaden för växthus finns det allt ifrån miniväxthus för några få växter till gigantiska specialritade växthus med flera rum. Vilken typ av växthus som passar dig beror på en rad faktorer formulerade som frågor nedan.

Hurdant växthus ska jag bygga?

Tänk igenom det här innan du bestämmer dig för typ av växthus:

  1. Ska jag odla året runt?
  2. Vad ska jag odla?
  3. Vill jag ha sittplatser i växthuset? Hur många?
  4. Vilken temperatur vill jag ha i växthuset?
  5. Var ska växthuset placeras?
  6. Är det viktigt att växthuset passar till boningshuset?
  7. Vad får växthuset kosta?
  8. Vem ska bygga ihop växthuset?
  9. Hurdan grund ska växthuset ha?
  10. Hur stort växthus får jag bygglov till?

Bygglov för växthus

Du får bygga växthus utan bygglov inom ramen för attefalls- och friggebodsreglerna. Det betyder att du får bygga både ett 15 kvm stort växthus och ett 30 kvm stort växthus utan bygglov. 

Har du redan nyttjat de reglerna så behöver du bygglov för växthuset i områden som omfattas av detaljplanen. Här kan du läsa mer om bygglov.

Grönt växthus från Sweden Green House
Grönmålat växthus från Sweden Green House.

Hur stort växthus?

Växthusets storlek styrs dels av hur stor plats du har att ställa det på, men också hur du vill använda det.  Många förordar så stort växthus som möjligt, även på höjden, men ofta sätter utrymmet eller plånboken gränser för hur stort växthus man väljer.

Trädgårdsdesignern Cajsa Lundin varnar i alla fall för att välja för litet växthus.

–  Bygg inte för litet växthus, då blir det betydligt svårare att hålla en jämn temperatur och luftfuktighet, med risk för växtsjukdomar som följd. Mindre än 10 kvadratmeter är inte att rekommendera, säger Cajsa Lundin.

–  Välj också gärna en bred dörr så du enkelt tar dig in med skottkärra, fortsätter Cajsa.

Ta hänsyn till hur du vill använda växthuset när du bestämmer storleken. Alla vill inte ha ett växthus bara för att odla. Växthuset kan också vara en riktigt mysig plats för avkoppling eller umgänge.

Olika konstruktion på växthus

Vissa växthus levereras med en färdig sockel som du bara kan ställa på gräsmattan. Andra kräver att du murar en sockel av tegel, lecablock som putsas eller i annat material. Växthusets stomme kan bestå av trä eller aluminium. Rutorna kan vara av glas eller plast.
 

Snickare bygger tak på växthus
Här har snickare bytt ut trästommen i taket och en plåtslagare klätt in den i vitmålad plåt för längre hållbarhet. Foto: Marlén Eskilsson

Glas eller plast?

Plasten som ofta används i växthus, sk polykarbonat kanalplast, är okrossbar och isolerar bättre än glas. Kanalplast är överdragen med en hinna som skyddar mot UV-strålning för att den inte ska gulna. Det finns inget behov av solavskärmning med ett växthus i kanalplast.

Du får dock bättre resultat på odlingarna om du väljer glas istället för plast i växthuset. Plasten har en ljusgenomsläpplighet på 82 %, som minskar några procent ytterligare med tiden. Glas däremot har en ljusgenomsläpplighet på 90 %. Grönsaksskörden ökar med större ljusgenomsläpplighet

Estetiskt är glas att föredra, då växthuset mer smälter in i trädgården. Plast är inte genomsiktligt och du kommer bara att se växternas konturer genom plasten.

Växthusets stomme

Stommen i växthuset kan vara tillverkad av olika träslag eller målad/omålad aluminium. Vilket man väljer är både en pris-, underhålls- och utseendefråga. Växthus med stomme av aluminium är billigare än de med stomme av trä. Aluminium är också underhållsfritt. Det går även att få lackerad aluminium, vilket är bra om du vill ha en färg som stämmer med huset.

Ett växthus av trä är vackert, men kräver underhåll för att få lång livslängd. Vanliga träslag i växthus med trästomme är fur, gran, ceder eller lärk, men även andra träslag förekommer. Lärk är ett träslag med en naturlig impregnering, men det måste ändå oljas en gång per år. Furu måste målas med jämna mellanrum för att vara hållbart.

Bågväxthus eller tunnelväxthus

En annan variant på växthus av plast är bågväxthus. Det här växthuset har ofta en båge av galvade rör, där olika typer av plast sedan spänns över rören. Bågväxthuset är ett billigt alternativ till växthus på stor yta.

Växthus från Classicum.
Bågväxthus, även kallat tunnelväxthus, från Classicum, från 12400 kr och uppåt beroende på storlek.

Placering av växthuset

När du placerar ut växthuset i trädgården bör du tänka på:

  • Hur tar man sig från boningshuset till växthuset?
  • Väderstreck och skugga. Hur mycket sol kommer växthuset att få?
  • Om du vill se på växthuset inifrån huset och tvärtom, vad du vill titta på när du befinner dig i växthuset.

Placera inte växthuset för långt från boningshuset. Cajsa Jacobsson ser fördelar med att kunna titta på växthuset inifrån.

– Försök att placera växthuset så det blir ett blickfång inifrån huset, speciellt inför den mörka delen av året. Tänk dig det som en dekorativ jättelykta, säger Cajsa.

Planerar du att ha sittplatser i växthuset blir utsikten också viktig. Vad vill du kunna titta ut på när du sitter och myser i ditt växthus?

Det är bra om växthuset placeras så att det får naturlig skugga, kanske från ett träd. Annars kommer det att bli outhärdligt varmt både för dig och växterna på soliga sommardagar. Om du väljer ett väggmonterat växthus så undvik gärna söderläge, västerläge är att föredra om det går. Jag kan dock själv intyga att ett växthus i söderläge är underbart att vara i det också, på mulna dagar, tidiga sommarmorgnar och på kvällen då solen börjar gå ner.

Växthus av cederträ.
Växthus av cederträ och glas, Vansta Trädgård.

Olika leveransomfattning

En del växthus är lätta att montera, andra levereras omålade med glasrutorna omonterade. Glöm inte att ta reda på hur växthuset monteras och vilket jobb det krävs för att färdigställa det.

Specialbyggt stort växhus.
Jättelikt växthus, specialritat av Vansta Trädgård.

Golv i växthuset

Det är bra att ha flexibilitet i grunden under markbeläggningen i växthuset. Därför gjuter man inte en hel platta under växthuset utan nöjer sig med ett fundament för växthusets väggar. Låt det gärna vara jord under golvet om du t ex lägger plattor. Då kan du lätt plantera direkt i marken i växthuset om du skulle vilja ”möblera om”. Sedan kan du lägga du ytmaterialet ovanpå jorden. Klassiska golvmaterial i växthus är singel, plattor, marktegel eller trall.

–  Välj ett material som är lätt att spola av och sopa etcetera, säger Cajsa.

Bygg växthuset själv av begagnade fönster eller lösvirke

Den som är händig finsnickare eller har fått tag på begagnade fönster kanske vill bygga ett växthus själv. För att få inspiration kan du läsa om Ellen Hansson som har byggt sin växthus själv. Vi har också en guide till hur du bygger växthuset själv

Läs mer: Växthus med begagnat byggmaterial

En sak som är viktig att tänka på är att man måste ha rikligt med ventilation i ett växthus, särskilt i taket, eftersom värmen stiger uppåt. Ett tips är att investera i automatiska fönsteröppnare till växthuset. De öppnar sig själva när det blir för varmt. 

Det är också viktigt att takvinkeln är tillräcklig för att snö ska falla av. För stora snölaster kan bli tufft om man bygger ett tak av glas.

El, vatten och tillbehör

Dra gärna in el och vatten i växthuset. Det kommer att behövas.

Du kommer också att behöva vissa tillbehör som det är lika bra att köpa på en gång: Automatisk ventilation, skuggväv, en värmefläkt och automatisk bevattning.

Upphöjda odlingslådor i ett växthus.
Upphöjda odlingslådor skonar ryggen. Foto: Marlén Eskilsson

Odlingslådor – upphöjda växtbäddar

Många vill ha odlingsbäddar eller odlingslådor i växthuset. Cajsa Lundin rekommenderar att du bygger upphöjda växtbäddar för att skona ryggen. Det kan du t ex göra genom att bygga en odlingslåda i valfri höjd. Här hittar du instruktioner för att bygga odlingslådor.