Altan, Trädgård, Växthus

Bygga växthus

Artikelförfattarens växthus!

Artikelförfattarens växthus! Foto: Marlén Eskilsson

Vare sig du vill ha ett växthus för mysfaktorns skull eller för att odla i så finns en hel del saker att överväga innan du bestämmer vilken typ av växthus du ska ha.

På marknaden för växthus finns det allt ifrån miniväxthus för några få växter till gigantiska specialritade växthus med flera rum.

Tänk igenom det här innan du bestämmer dig för typ av växthus:

 • Ska jag odla året runt?
 • Vad ska jag odla?
 • Vill jag ha sittplatser i växthuset? Hur många?
 • Vilken temperatur vill jag ha i växthuset?
 • Var ska växthuset placeras?
 • Är det viktigt att växthuset passar till boningshuset?
 • Vad får växthuset kosta?
 • Vem ska bygga ihop växthuset?
 • Hurdan grund ska växthuset ha?
 • Hur stort växthus får jag bygglov till?

Miniväxthus, Vansta T.

Överskrider växthusets yta 15 kvm behöver du bygglov för växthuset i områden som omfattas av detaljplanen. Här kan du läsa mer om bygglov.

Storleken på växthuset styrs dels av hur stor plats du har att ställa det på, men också hur du vill använda det.  Många förordar så stort växthus som möjligt, även på höjden, men ofta sätter utrymmet eller plånboken gränser för hur stort växthus man väljer.

sweden greenhouse växthus
Växthus på 21 kvm från Sweden Green House, 131 000 kr för byggsatsen.

Trädgårdsdesignern Cajsa Jacobsson varnar i alla fall för att välja för litet växthus.

–  Ta inte för litet växthus, då blir det betydligt svårare att hålla en jämn temperatur och luftfuktighet, med risk för växtsjukdomar som följd, säger Cajsa Jacobsson.

–  Välj också gärna en bred dörr så du enkelt tar dig in med skottkärra, fortsätter Cajsa.

Ta hänsyn till hur du vill använda växthuset när du bestämmer storleken. Alla vill inte ha ett växthus bara för att odla. Växthuset kan också vara en riktigt mysig plats för avkoppling eller umgänge.

Olika konstruktion på växthus
Vissa växthus levereras med en färdig sockel som du bara kan ställa på gräsmattan. Andra kräver att du murar en sockel och den kan muras av tegel eller i annat material. Växthusets stomme kan bestå av trä eller aluminium. Rutorna kan vara av glas eller plast.

kanalplast
Växthus av aluminium och kanalplast, 10 695 kr, Skånska Byggvaror

Glas eller plast?
Plasten som ofta används i växthus, sk polykarbonat kanalplast, är okrossbar och isolerar bättre än glas. Kanalplast är överdragen med en hinna som skyddar mot UV-strålning för att den inte ska gulna. Det finns inget behov av solavskärmning med ett växthus i kanalplast.

Du får dock bättre resultat på odlingarna om du väljer glas istället för plast i växthuset. Plasten har en ljusgenomsläpplighet på 82 %, som minskar några procent ytterligare med tiden. Glas däremot har en ljusgenomsläpplighet på 90 %. Grönsaksskörden ökar med större ljusgenomsläpplighet

Estetiskt är glas att föredra, då växthuset mer smälter in i trädgården. Plast är inte genomsiktligt och du kommer bara att se växternas konturer genom plasten.

Växthusets stomme
Stommen i växthuset kan vara tillverkad av olika träslag eller målad/omålad aluminium. Vilket man väljer är både en pris-, underhålls- och utseendefråga. Växthus med stomme av aluminium är billigare än de med stomme av trä. Aluminium är också underhållsfritt. Det går även att få lackerad aluminium, vilket är bra om du vill ha en färg som stämmer med huset.

växthus i cederträ
Växthus av cederträ och glas, Vansta Trädgård.

Ett växthus av trä är vackert, men kräver underhåll för att få lång livslängd. Vanliga träslag i växthus med trästomme är fur, gran, ceder eller lärk, men även andra träslag förekommer. Lärk är ett träslag med en naturlig impregnering, men det måste ändå oljas en gång per år. Fur måste målas för att vara hållbart.

Bågväxthus
En annan variant på växthus av plast är bågväxthus. Det här växthuset har ofta en båge av galvade rör, där olika typer av plast sedan spänns över rören. Bågväxthuset är ett billigt alternativ till växthus på stor yta.

bågväxthus
Bågväxthus från Classicum 13 kvm, kostar 11 495 kr.

Placering av växthuset
När du placerar ut växthuset i trädgården bör du tänka på:

 • Hur tar man sig från boningshuset till växthuset?
 • Väderstreck och skugga. Hur mycket sol kommer växthuset att få?
 • Om du vill se på växthuset inifrån huset och tvärtom, vad du vill titta på när du befinner dig i växthuset.

Placera inte växthuset för långt från boningshuset. Cajsa Jacobsson ser fördelar med att kunna titta på växthuset inifrån.

multiflorum
Växthus kan även användas som poolhus (!), detta från Florum.

– Försök att placera växthuset så det blir ett blickfång inifrån huset, speciellt inför den mörka delen av året. Tänk dig det som en dekorativ jättelykta, säger Cajsa.

Planerar du att ha sittplatser i växthuset blir utsikten också viktig. Vad vill du kunna titta ut på när du sitter och myser i ditt växthus?

Det är bra om växthuset placeras så att det får naturlig skugga, kanske från ett träd. Annars kommer det att bli outhärdligt varmt både för dig och växterna på soliga sommardagar. Om du väljer ett väggmonterat växthus så undvik gärna söderläge, västerläge är att föredra om det går. Jag kan dock själv intyga att ett växthus i söderläge är underbart att vara i det också, på mulna dagar, tidiga sommarmorgnar och på kvällen då solen börjar gå ner.

Olika leveransomfattning
En del växthus är lätta att montera, andra levereras omålade med glasrutorna omonterade. Glöm inte att ta reda på hur växthuset monteras och vilket jobb det krävs för att färdigställa det.

specialbyggt
Jättelikt växthus, specialritat av Vansta Trädgård.

Golv i växthuset
Det är bra att ha flexibilitet i grunden under markbeläggningen i växthuset. Därför gjuter man inte en hel platta under växthuset utan nöjer sig med ett fundament för växthusets väggar. Låt det gärna vara jord under golvet om du t ex lägger plattor. Då kan du lätt plantera direkt i marken i växthuset om du skulle vilja ”möblera om”. Sedan kan du lägga du ytmaterialet ovanpå jorden. Klassiska golvmaterial i växthus är singel, plattor, marktegel eller trall.

–  Välj ett material som är lätt att spola av och sopa etcetera, säger Cajsa.

Växthus av begagnade fönster
Den som har fått tag på begagnade fönster kanske vill bygga ett växthus själv. En sak som är viktig att tänka på är att man måste ha rikligt med ventilation i ett växthus, särskilt i taket, eftersom värmen stiger uppåt. Det är också viktigt att takvinkeln är tillräcklig för att snö ska falla av. För stora snölaster kan bli tufft om man bygger ett tak av glas.

El, vatten och tillbehör
Dra gärna in el och vatten i växthuset. Det kommer att behövas.

Du kommer också att behöva vissa tillbehör som det är lika bra att köpa på en gång: Automatisk ventilation, skuggväv, en värmefläkt och automatisk bevattning.

odlingslåda
Upphöjda odlingslådor skonar ryggen.

Odlingslådor
Många vill ha odlingsbäddar eller odlingslådor i växthuset. Cajsa Jacobsson rekommenderar att du bygger upphöjda växtbäddar för att skona ryggen. Det kan du t ex göra genom att bygga en odlingslåda i valfri höjd. Här hittar du instruktioner för att bygga odlingslådor.

Läs mer