Vattenläcka ledde till tvist med VVS-företaget

Husägarna bor i Varnhem och det är också i dessa trakter byggfirman verkar.

Husägarna bor i Varnhem och det är också i dessa trakter byggfirman verkar. Foto: Google Maps

Allvarliga brister och fortfarande inget fungerande värmesystem fyra år efter att renoveringen påbörjades.

Ett par i Varnhem fick en vattenläcka under våren 2016 på grund av en sprucken slang. Vattenläckan blev mycket omfattande eftersom den skedde på övervåningen, och visade sig kräva en omfattande renovering. Än idag är arbetet inte klart och paret står med fakturor på över en miljon kronor.

- Det är omfattande och omvälvande och man känner att hjälp hur ska vi fixa det här, säger ena husägaren till Sveriges Radio.

Arbetet skulle ha tagit cirka nio månader. Efter ett år var det fortfarande inte klart och paret hamnade i konflikt med byggfirman. De menade på att man hade tagit dubbelt betalt för delar av arbetet och dragit mycket över budget. Paret, som använde försäkringspengar för renoveringen, menade på att fakturorna var felaktiga. Byggfirman valde då att avbryta arbetet och säger att paret inte betalat fakturor på en halv miljon kronor.

Besiktningsmannen som paret anlitade noterade flera allvarliga brister i det utförda arbetet, exempelvis avseende hur man installerat värme och vatten. Dessa brister förklarar byggfirman med att de inte haft möjlighet att avsluta jobbet. 

Paret använder i dagsläget en värmepanna men den fungerar bara på undervåningen. När det är kallt ute har de därför väldigt kallt på övervåningen.

Byggfirmans jurist säger till Sveriges Radio att om paret ställer säkerhet på att de kan betala så kan företaget avsluta arbetet.

Det framgår inte vad VVS-företaget heter, bara att husägarna valt ett lokalt företag. Det framgår heller inte om paret sökt juridisk hjälp för att komma vidare i tvisten.