Värme

Ny svensk tejp ska sänka kostnaden för solceller

Ledande tejp ska ersätta en stor del av silvret i solcellspaneler och därmed sänka kostnaden.

Solceller på ett tak i Järva.

Solceller på ett tak i Järva. Foto: JB Ecotech.

En del av solcellspanelerna består av silver, det är den del som hjälper till och leder strömmen mellan solcellerna men också den del som utgör en stor kostnadspost när det kommer till att producera solceller. Ett svenskt företag har nu tagit fram ett alternativ till silvret. Innovationen består av en ledande tejp.

Det handlar om en genomskinlig polymertejp och en tunn koppartråd som leder ström mellan solcellerna. Tidigare satt koppartrådarna på tjocka silversträngar men dessa ersätts helt av tejpen. Däremot krävs fortfarande de tunnare silvertrådarna.

– Vi kan inte ta bort silvret helt, men vi kan minska det. Vi behöver fortfarande silvertrådar för att leda strömmen in till tejpen, säger Jonas Buddgård, grundare av JB Ecotech, till Nyteknik.se.

De har fått bidrag från Energimyndigheten för att utveckla en produkt som sänker kostnaden för solcellspaneler. Tack vare att mängden silver minskar med mellan 25-50 procent hoppas man nu kunna pressa ner priset.

– Silver är en stor del av solcellernas kostnad. Det motsvarar ungefär 15 procent, säger Jonas Buddgård.

Tejpen gör också att tillverkningstemperaturen kan sänkas från 240 till 150 grader och därmed minskar risken för att solcellerna spricker. Vidare försvinner ett steg i tillverkningsprocessen eftersom lödningssteget inte krävs längre.

Man räknar med att kunna sänka tillverkningskostnaden med 10 procent.