Många hushåll har dålig koll på elen

Kunskapen om elpriser och elförbrukning varierar i landet.

Trots att elpriserna är på väg uppåt och varierar en hel del i och med det tuffa vädret som varit i sommar så är det överlag en ganska låg andel som har bra koll på sitt elavtal. Enligt en undersökning som SIFO gjort vet inte 20 procent av hushållen vad de har för elpris, och fler än varannan vet inte hur mycket de förbrukar varje år.

- Att inte ha koll på och faktiskt ifrågasätta sina elkostnader är som att tacka nej till pengar som skulle kunna gå till annat roligt, säger Jonas Lindelöf, vd för Enefit, som är de som beställt undersökningen.

De som tjänar bra visar sig ha bättre koll på sina elkostnader. I gruppen som tjänar över 30 000 kronor i månaden är det bara 11 procent som inte har koll på sitt elpris, medan samma siffra är 27 procent i gruppen som anger att de tjänar mindre än 20 000 kronor.

Elkollen varierar även geografiskt. Sämst koll på sitt elpris har man i Norrland, där svarar ungefär var tredje person att de inte känner till det. Bäst koll har personer boendes i Sydsverige, där saknar 16 procent kunskap om sitt elpris.