Ekonomi

Dyra brytavgifter för den som byter elavtal för tidigt

Det kan bli dyrt om du tackar ja till ett nytt elavtal innan ditt gamla löpt ut.

När du byter elavtal är det viktigt att du gör det i precis rätt tid. Gör du det försent riskerar du att hamna i ett dyrt tills vidare-avtal, gör du det för tidigt kan du istället åka på en dyr brytavgift.

Det är Energimarknadsinspektionens prisjämförelsesajt Elpriskollen som granskat elhandlarnas brytavgifter och sett att de varierar kraftigt - allt från 100 kronor upp till 1 500 kronor kan konsumenten få betala. Energimarknadsinspektionen skriver att de då och då kontaktas av konsumenter som fått erbjudande om att byta elavtal till ett med lägre elpris, men sedan åkt på en dyr brytavgift som tagit ut hela förtjänsten från bytet.

– Här är det enkla rådet att alltid kontrollera hur länge du är bunden av ditt nuvarande elavtal innan du tackar ja till ett nytt. Då slipper du helt att drabbas av brytavgifter, säger Daniel Norstedt, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

Brytavgiften är laglig att ta ut, men om du upplever att du fått en orimligt hög avgift kan du anmäla det till Konsumentverket för att få den kontrollerad.

"Enligt de allmänna avtalsvillkor som Konsumentverket och elbranschen enats om får dock brytavgiften högst uppgå till det elhandelsföretaget kan bevisa att man förlorat på att en kund brutit avtalet i förtid", skriver Energimarknadsinspektionen.