Vatten & avlopp

Del 3: Att skaffa enskilt avlopp

Del 3: Att skaffa enskilt avlopp

En personlig reflektion över hur det kan gå till att skaffa avlopp på tomten. Den här gången tittar vi på slutskedet, nämligen rördragningen till och i badrummet.

När jag köpte det hus jag bor i nu saknades både brunn och avloppssystem, det fanns faktiskt inte ens ett badrum. Däremot fanns det goda förutsättningar tack vare en stor tomt och två mindre rum som låg vägg i vägg.

I den tredje delen av den här artikelserien ska vi fokusera på steget som kom efter det att infiltrationen var klar, nämligen rörmokeriet.

Tre steg
Min markentreprenör valde under slutställandet av min infiltration att låta praktikanten gräva ut gångar under mitt hus, huset står på pålar men för att rörmokaren senare skulle kunna komma åt att arbeta därunder behövdes gångar på ett par ställen så att han skulle få plats. Praktikanten fick således äran att gräva dessa.

Under tiden arbetade jag på att hitta en lämplig rörmokare. Efter ett par offerter och rundringningar till grannar och bekanta, lyckades jag hitta en rörmokare som kändes både pålitlig och som gav mig ett pris jag hade råd med. Han fick i uppgift att ordna vvs-dragningen under huset fram till toaletten och fram till köket, rördragningen i badrummet samt rördragning från badrummet till köket via vinden.

Det tog ganska exakt tre dagar allt som allt, en dag för varje del. Så fort han fått alla avloppsrör på plats under huset ställde jag in en toalett i badrummet. Fram tills denna dag hade jag endast haft tillgång till ett utedass borta vid tomtgränsen. Men nu, trots att badrummet inte stod helt klart, hade jag äntligen en toalett. Inte trodde jag att en toalett skulle kunna skapa så mycket glädje, man märker nog inte hur trivsam den där porslinsstolen är förrän man varit utan den i ett par veckor.

Jag valde att ha rören synliga i badrummet eftersom det gick smidigare (vi slapp öppna upp väggarna) och på så sätt sparade jag en del pengar och tid. Det är inget jag ångrat i efterhand även om det säkert är många som tycker att rör i väggarna är snyggare eftersom de då inte syns.

rör

Badrummet strulade dock till sig lite då det visade sig att badkaret var ett par centimeter för brett för att det skulle få plats snyggt, men eftersom detta inte framgick förrän efter det att rören var bockade och klara fick jag antingen ha det lite trångt vid toaletten eller satsa på en dusch istället för badkaret jag precis hämtat hem från ett par via en begagnatsajt. Förmodligen skulle en dusch ha passat in bättre än ett badkar rent storleksmässigt, jag vet att jag fick höra det från både höger och vänster, men jag stod på mig och nu är det lite trångt men jag har mitt badkar. Om någon här råkar ha ett 60 centimeter brett badkar som ni vill sälja får ni gärna höra av er.

elina blom

Sista delen var dragningen för kallt och varmt vatten från badrummet till köket. Min rörmokare hade två alternativ, antingen att gå genom väggarna i huset eller genom att lägga dem på vinden. Sistnämnda gick snabbast och han trodde att det inte skulle vara några problem med minusgrader och liknande så vi bestämde oss för vinden. Efter att rören var på plats rullade han ut isolering över dem.

Jag trodde som sagt att dragningen mellan toaletten och köket skulle klara vintern men på nyårsafton var det ovanligt kallt och då frös det såklart, av alla dagar... Rörmokaren ringde dock upp så fort han såg mitt sms, trots att det var nyårsafton. Han förklarade hur jag kunde lösa isproppen samt att han skulle komma ut med en värmekabel så fort butikerna öppnar igen. Nu har jag således värmekabel igång på vinterhalvåret men elräkningen har, som tur är, inte förändrats nämnvärt och all vvs fungerar som den ska oavsett årstid.

Så gick det till när jag skaffade avlopp och badrum till min vinterisolerade sommarstuga som jag numera bor i året om. Vill du läsa del 1 och del 2 hittar du dem här:

Del 1: Att skaffa enskilt avlopp
Del 2: Att skaffa enskilt avlopp