Tre mäklare och en bankperson kopplas till bedrägeriverksamhet

En banktjänsteman och tre mäklare samarbetade med kriminellt nätverk för att få igenom bolån och fastighetsaffärer som annars inte skulle ha godkänts.

Polisen har genomfört en insats mot grov brottslighet i Södertälje, där bland annat ett antal mäklare och en anställd på en bank samarbetat med ett kriminellt nätverk och fått igenom fastighetsaffärer för hundratals miljoner kronor. Det handlar om bolån som annars inte skulle ha godkänts, och försäljningar av bostäder.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling upptäckte redan i fjol att det förekom underligheter kopplade till två olika mäklare på ett av deras franchiseföretag. När de konfronterade dem sade den ena upp sig och avregistrerade sin mäklarlicens, och den andra är fortfarande aktuell på mäklarfirman eftersom den fortfarande utreds och för att hens företag ska avregistreras. 

– Vi genomför regelbundet interna kontroller och upptäckte kvalitetsbrister och agerade direkt, säger Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, till Aftonbladet.

Som ett led i allt detta greps förra veckan totalt sex personer som uppges vara inblandade i härvan, och fem av dem häktades sedan. Det är Ekobrottsmyndigheten som nystat i bedrägerihärvan och sett kopplingar till grovt kriminella. Bland annat ska en av de som haft en ledande roll vara på polisens topp 5-lista när det handlar om att bryta sönder organiserad och grov brottslighet i Sverige.

Ekobrottsmyndigheten har tidigare meddelat att alla de som gripits har kopplingar till fastighetsbranschen i någon form, varav tre är mäklare. Även den tredje mäklaren är kopplad till den aktuella mäklarfirman, men denna personen förekom inte i Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings utredning tidigare. Däremot följer man nu detta noggrant och har kontakt med polisen.