Trädgård

Trädgård i New England-stil

Ledord för New England är geometri, symmetri, enkelhet och självförtroende.

Ledord för New England är geometri, symmetri, enkelhet och självförtroende. Foto: Josh Sprague

Bygger man ett hus i New England-stil blir det fint att göra trädgården i samma stil. Trädgårdsdesignern Cajsa Lundin tipsar om de rätta detaljerna för staket, gångar, rabatter och uteplatsen.

Att bygga hus i New England-stil är fortsatt populärt, den har fått fäste. Vår trädgårdsexpert Cajsa Lundin vid Form & Funktion har ritat ett antal trädgårdar till hus i New England-stil och tipsar här om vilka växter och stensättningar i trädgården som passar och kan komplettera och förstärka stilen på ett bra sätt.

Vitt staket New England
Ett enkelt vitt staket passar i stilen. Foto: Marlén Eskilsson

– Jag har ritat ganska många trädgårdar till New England-hus. Självklart gör man som vill, men det är bra att ha ett hum om vad som funkar bäst till olika arkitekturstilar så trädgården bildar en helhet och sammanhang till huset, säger Cajsa.

Ledord för New England är geometri, symmetri, enkelhet och självförtroende. Ägaren är stolt över sitt hus, och mån om rena detaljer och avskalade fina proportioner.

– Ett New England-hus passar lite extra bra i kustnära miljöer, som skärgården, tycker Cajsa

Modernt New Englandhus
Modernt New England-hus med en trädgård som har både geometri, symmetri, enkelhet och självförtroende. Foto: Cottages & Gardens

Sten vid huset

Natursten är det som funkar absolut bäst vad gäller stenläggning. Antingen oregelbundet format, till exempel offerdalsskiffer, eller skuren grå kalksten. Det rekommenderas dock inte för bilar. Bilinfarter kan grusas med makadam, gärna med en ram/fris av storgatsten, kanske 2-3 rader mot gatan, men det beror på proportionerna. 

New Englandhus
Oregelbunden granit. Foto: Kahlins

– Har man råd är smågatsten superfint, gärna bågmönstrat, säger Cajsa.

Övrigt vanligt attribut till hus i New England-stil är en stor veranda med tak, även kallad porch – där man gärna har en hängsoffa.

Stenmur vid New England hus
Stenmur vid ett trädgårdsskiss till ett New England-hus. Foto: Dreams & Coffee

Staket, murar och häckar

Vackert och typiskt för New England-hus är ett vitt trästaket tillsammans blommande friväxande häck.

New Englandhus
Rakt enkelt räcke vid entrén. Foto: Frontporchliving

– Jag tycker inte man ska ha några ”krusiduller”, inga kors osv, utan rakt och enkelt, lite ståtligt. Ett alternativ till häck är naturstensmurar, även fristående som struktur. Vid entrén till ett New England-hus är det fint med en låg, vintergrön häck som ger raka linjer.

– Komplettera med vitblommande växter, både perenner, klätterväxter och buskar planterat, tipsar Cajsa. Det går även bra med stora krukor.

New Englandhus
Rondell vid entrén. Foto: Oceanlivinginsight

– Om tomten har en stor framsida kan man gärna göra en rundel/rondell, det tillför lite ”pampighet” om man vill. 

New Englandhus
Däckstolar på verandan, där det även passar fint att ha en hänggunga.

– Vid uteplatsen passar det med adirondäckstolar.

Ha få större planteringar

Vid New England-hus passar inte små planteringar. Hellre bör man satsa på få och större sjok av växtytor. Innehållet behöver inte vara komplicerat. I övrigt så är kustnära växter fina till New England-stilen. 

– Så om läget är soligt och väldränerat kan man satsa på den typen av växtlighet, säger Cajsa.

Få större planteringar
Satsa på få, större planteringar vid New England-huset.