Tidigare husägare kunde spionera på nyinflyttade genom övervakningskamerorna

Säkerhetsbrist hos Verisure gjorde att en tidigare radhusägare kunde styra larmet och se den nya familjen flytta in i realtid.

En övervakningskamera från Verisure monterad vid ytterdörren.

En övervakningskamera från Verisure monterad vid ytterdörren. Foto: Marlén Eskilsson

I samband med flytt kunde Jens, tidigare ägare av ett radhus i östra Stockholm, fortsätta att övervaka de nya husägarna genom Verisures kameraövervakningssystem. Detta trots att hans avtal med företaget hade avslutats och att han under flera dagars tid påtalade problemet för Verisure.

Jens, som flyttade ut från sitt hem i början av mars, märkte snart att han fortfarande hade full åtkomst till husets övervakningssystem. Han kunde aktivera och deaktivera larmet samt följa den nya familjens flyttprocess i realtid. Trots upprepade kontakter med Verisure och deras bekräftelse på att tjänsten skulle avslutas den 3 mars, fortsatte tillgången - rapporterar Aftonbladet.

Verisure har efter händelsen medgivit att ett fel uppstått i samband med nedkopplingen av Jens tjänst, vilket tillät den tidigare ägaren tillfällig åtkomst till systemet efter att den nya familjen flyttat in. Företaget hävdar att situationen nu är löst och att ytterligare förebyggande åtgärder har vidtagits för att förhindra liknande händelser i framtiden. men Jens känner sig inte längre trygg med systemet och råder andra att vara försiktiga.

Verisure har tidigare varit i blåsväder när deras anställda kollade på nakna husägare genom deras övervakningskameror och sedan spered nakenbilder på kunderna