Miljö & hälsa, Tester

Test Philips luftrenare AC3033/10

Vi har testat den smarta luftrenaren Philips AC3033/10 för att se hur den funkar och om den är värd sina 5 990 kr.

Philips AC3033 igång och renar luften på ett kontor.

Philips AC3033 igång och renar luften på ett kontor. Foto: Marlén Eskilsson

Byggahus.se fick luftrenaren Philips AC3033/10 skickad till oss i två exemplar, en för test och en för att tävla ut bland våra medlemmar. Vi har testat den som vanliga konsumenter, utan särskilda förkunskaper eller mätutrustning. Efter testet är vi ändå övertygade om att den effektivt rengör luften som utlovas.

Philips uppger att luftrenaren filtrerar luften i tre lager med NanoProtect HEPA, filter med aktivt kol samt ett förfilter, som tillsammans fångar upp 99,97 % av ultrafina partiklar såsom pollen, virus, damm, bakterier, gas och andra föroreningar.

Det finns fyra hastigheter. Den har ett automatiskt läge där den ständigt scannar av inomhusluften och anpassar sig till luftkvalitén för stunden. Det finns även ett tyst läge där lamporna på displayen dämpas och den drivs nästan helt tyst. 

Du manövrerar luftrenaren via appen Clean Home+ eller via displayen ovanpå maskinen. Appen är kopplad till Philips servrar och med den kan du därför styra luftrenaren varifrån du än befinner dig. Det finns stöd för både Siri, Google Home och Alexa.

Ordförklaring

HEPA-filter: Ett HEPA-filter är ett luftfilter som filtrerar bort luftburna partiklar. Beroende på vilken klass filtret har filtrerar det olika mycket, som exempel filtrerar ett filter i klass H13 bort mer än 99,95% av partiklarna i luften.

PM2,5: Partikelmassan för partiklar med en diameter upp till 2,5 mikrometer refereras som PM2,5.  Läs mer hos Naturvårdsverket.

Philips AC3033
Den upplevs något stor i ett litet rum, men är ändå diskret och stilren i sin utformning. Foto: Marlén Eskilsson

Så utförde vi testet

Vi testade Philips luftrenare under tre veckors tid i två olika rum med självdragsventilation. Det ena rummet är ett vanligt kontor som städas grundligt en gång per vecka. Där arbetar en person som före testet inte hade noterat några problem med luftens kvalitet.

Det andra rummet är ett förråd där en person sitter tillfälligt och sporadiskt, dock varje arbetsdag under testperioden. Rummet städas sällan och har inte städats under testperioden. Golvet i det rummet är ett rått betonggolv som inte är dammbundet, vilket betyder att det dammar när man går på det. Personen som sitter där har före testet nämnt att luften känns smutsig.

Vi flyttade luftrenaren fram och tillbaka mellan rummen under testperioden och noterade vad som hände med inomhusluften, både information om pollen och allergener vi fick via appen och hur vi som befann oss i rummet upplevde förändringar i luftens kvalitet.

Komma igång och använda luftrenaren

Luftrenaren var väldigt lätt att komma igång med och börja använda. Du packar upp den, monterar filtret, kopplar in maskinen, laddar ner appen, parar den via wifi-nätverket och klickar i vilka allergener du vill mäta. Allt går på fem minuter.

Rengöra och byta filter

Byta filter
En röd symbol visas på maskinen när det är dags att rengöra filtrets yta med dammsugare. Foto: Marlén Eskilsson

Luftenaren kräver en del underhåll och rengöring. Vid behov ska man torka av den på utsidan med en fuktig trasa på tygdelen, och även plastdelen med en torr trasa. Varannan månad ska partikelsensorn rengöras med en torr bomullspinne.

Då och då får man en notis i appen om att rengöra filtrets yta. Det syns också som en liten röd symbol på maskinens display. Då får man koppla ur apparaten, plocka ut filtret och dammsuga det.

När filtret är helt slut och måste bytas larmar maskinen även om det på display och i app. Filtret vid namn Nano Protect Filter serie 3 FY34/30 kostar 999 kr, dyrt alltså. Vi hittar inga uppgifter om vilken livslängd det har, men det borde bero på hur mycket och var luftrenaren används.

Testresultat

App Philips luftrenare
Luftkvalitet före och efter luftrening.

När vi startar upp luftrenaren i det smutsiga utrymmet ligger allergiindex på 8 och PM2,5 på 45, vilket är dåliga värden. Däremot låg Gas på L1, ett bra värde. Se bild ovan.

En dryg timma senare har både allergiindex och PM2,5 sjunkit till 1. Och det känns i luften, det har blivit lättare att andas. Luften känns renare. Se bild ovan.

Philips luftrenare app
Luftkvalitet för och efter luftrening.

När vi startar upp luftrenaren i det rena kontoret ligger allergindex på 4, lätt smutsig och pm2,5 på 20, även det lätt smutsigt.

45 minuter senare ligger allergiindex och PM2,5 på 1 igen. Även här märker man skillnad på luften, fast man kanske inte hade tänkt på det om det inte var ett medvetet test.

Omdöme Philips luftrenare 3000i

Efter att ha använt luftrenaren till och från under tre veckor är vi övertygade om att den fungerar och gör sitt jobb, den renar luften från små partiklar. 

Den svarar snabbt i appen, från att du ger ett kommando tills att den utför det. 

Det är en snygg modern produkt som känns kvalitativ och som borde passar in i de flesta hem, även om vi upplever den som något skrymmande. Rummen vi har testat i är dock inte mer än 15 kvm vardera och den här luftrenaren klarar ju betydligt större rum än så. I ett större utrymme lär den upplevas mindre. 

Men är den värd 5 990 kr i inköp och 999 kr varje gång du behöver byta filter? Om du har problem med allergier och svårt att få riktigt ren luft hemma, så kan den vara värd investeringen. Vårt test visar att den effektivt upptäckte och rensade bort pollen och damm från inomhusluften. 

Vi sätter inget betyg eftersom vi inte har jämfört med andra luftrenare, men kan gott tänka oss att det ligger en bit över medel i betyg, det gör dock även priset.

Philips AC3033

Om Philips AC3033/10

Modell: AC3033/10
Pris: 5990 kr
Filter: NanoProtect HEPA, aktivt kol-filter samt förfilter
Kapacitet: Upp till 135 m2
Luftreningshastighet (CDR): 520 m³/h, 20 m2 på 6 minuter
Funktioner: Smarta sensorer för rening 
Ljudnivå: 47 dB, 37 dB när den är avstängd (vårt uppmätta värde)
Storlek: 290 x 290 x 645 mm
Vikt: 8,2 kg
Max effekt: 55W, vilket betyder att den drar energi ungefär som en glödlampa

När behövs en luftrenare?

Den som har damm- eller pollenallergi, astma eller andra problem med luftvägarna behöver tänka extra mycket på att ha en så ren och dammfri inomhusluft som möjligt. I inomhusluften kan det finnas pollen, kvalster, mögelsporer, rökgaser och kemikalier som irriterar luftvägarna. Renlighet och bra ventilation i huset är då extra viktigt. Tänk på att hålla fönster stängda. 

Och det är inte bara inomhusmiljön man behöver hålla ren. Pollen kan sätta sig i kläder och i håret också.

Astma- och allergiförbundet rekommenderar luftrenare som ett komplement till god ventilation och en ren inomhusmiljö, som är det man ska försäkra sig om att man har i första hand. En av de luftrenare de rekommenderar är just Philips AC3033/10.

Vad kostar en luftrenare?

Luftrenare finns i hundratals modeller och utföranden. Priset varierar mellan 200 kr för de minsta och upp till 60 000 kr för en luftrenare för industribruk. Generellt sett så klarar de dyrare modellerna att rena större mängder luft. Philips luftrenare AC3033/10 som är för hemmabruk och klarar att rena luften upp till 135 m2 kostar 5 990 kr.