Produkt­recensioner, Tester

TEST: Grovdammsugare

När städjobbet blir för tungt för din vanliga dammsugare kan du behöva något mer kraftfullt som en grovdammsugare. Vi har testat nio grovdammsugare i olika prisklasser och utsett en vinnare som bäst i test. Vinnaren är smidig, rullar lätt över trösklar, har ett kraftigt sug och en stor behållare du sällan behöver tömma.

Vinnaren i testet är Nilfisk Multi II 30 T Inox VSC.

Vad är en grovdammsugare?

En grovdammsugare är en dammsugare som kan användas för både grövre smuts och vatten. Den kan till exempel komma till hands när du river och måste bli av med byggdamm eller när du ska dammsuga upp en pöl vatten. Det som möjliggör att grovdammsugaren kan göra detta är att motorn på dammsugaren aldrig kommer i kontakt med smutsen. Konstruktionen ser ut som på bilden nedan.

Motorn på grovdammsugaren
Motorn placeras ovanpå behållaren och kommer aldrig i kontakt med smutsen/vattnet. Foto alla bilder: Ludvig Eskilsson

Längst ned finns en behållare där vattnet eller byggdammet samlas. Ovanpå behållaren sitter sedan motorn och under motorn sitter ett vattentätt filter. Tack vare den här konstruktionen hålls motorn separerad från smutset och vattnet. Man kan dessutom suga upp betydligt större mängder smuts än man kan med en vanlig hushållsdammsugare.

Hur använder man en grovdammsugare?

När man dammsuger med en grovdammsugare kan man antingen använda en dammsugarpåse eller låta smutsen gå rakt ner i behållaren. Om du dammsuger torrt byggdamm, sågspån eller städar bilen bör du använda dammsugarpåse. Om du inte använder påse fastnar det damm i filtret, vilket gör att sugförmågan försämras. När du dammsuger vatten ska du däremot inte använda påse. Då samlas istället vattnet i behållaren. När behållaren är full av vatten lyfter du av motorn och häller ut det i avloppet eller i trädgården. När du är färdig med att dammsuga vatten bör du lyfta av motorn från behållaren och låta filtret torka, annars kan det börja lukta mögel.

Dammsuga vatten
Efter att man dammsugit bör man låta filtret torka.

Om du dammsuger smutsigt vatten, vilket man ofta gör när man bygger, kan det hända att filtret blir smutsigt. De flesta grovdammsugare har då tvättbara filter som du kan skölja och skrubba under kranen. När de har fått torka ska de fungera mer eller mindre som nya. Efter ett tag blir de dock så smutsiga att det påverkar dammsugarens sugförmåga. Man kan räkna med att köpa ett nytt filter inför varje större byggprojekt eller kanske en gång om året, lite beroende på hur mycket man använt dammsugaren och kvaliteten på filtret. I tabellen längst ner i testet har vi listat vad dammsugarpåsar och nya filter kostar.

Bosch EasyVac 3
Bosch EasyVac 3 är en av dammsugarna som kan kopplas till elverktyg.

Med vissa grovdammsugare har man möjligheten att koppla dammsugaren till ett elverktyg. Detta kan till exempel vara en såg eller en fräs. Om man kopplar sitt elverktyg till grovdammsugaren blir det mindre att städa efter att man har arbetat med träet.

Vad är viktigt hos en grovdammsugare?

Sugförmåga

Det allra viktigaste hos en grovdammsugare, tycker vi, är att den ska ha bra sug och fungera utan strul. När man städar på en byggarbetsplats eller i ett snickeri händer det ofta att det finns större bitar/högar avfall som man vill suga upp. Då vill man ha en kraftfull grovdammsugare med bred slang, för att undvika att det blir stopp i slangen.

I regel har de effektiva grovdammsugarna ganska breda slangar, vilket de kan ha eftersom att deras motorer är kraftfulla och bra på att skapa sug. En bred slang och bra sug gör det möjligt att dammsuga stora mängder smuts på kort tid.

Storlek slang
Ibland blev det stopp i biltemas smala handtag.

De dammsugare som har smalare slangar hade både problem med att suga upp stora bitar avfall och med att sågspån fastnade och täppte till sughålet. Detta gjorde att användarupplevelsen blev betydligt sämre eftersom man behövde stänga av dammsugaren och rensa slangen innan man kunde fortsätta dammsuga.

Tillgång till filter, påsar och reservdelar

När man har använt sin grovdammsugare för ett större byggprojekt kan det vara dags att köpa ett nytt filter och några nya dammsugarpåsar. Det kan också hända att man råkar ha sönder någon del av dammsugaren under sitt byggprojekt. Det vanligaste är att att man råkar ha sönder handtaget på grovdammsugaren, eftersom den utsätts för mycket krafter och är byggd av en hårdare, mer spröd plast.

Reservdelar dammsugarpåsar
Det är viktigt att man enkelt kan få tag på reservdelar och dammsugarpåsar.

När detta händer är det bra om det är enkelt att få tag på reservdelar till sin grovdammsugare. Man borde alltså ta reda på hur lätt det är att få tag på reservdelar till en grovdammsugare innan man gör sitt köp. I det här testet har vi undersökt vilka dammsugare som har billigast påsar och filter samt hur lättillgängliga deras reservdelar är.

Att de är lätta att röra sig med

En annan sak som avgör hur bra en grovdammsugare är, är hur smidig och lättmanövrerad den är. En grovdammsugare kan vara stor men ändå smidig och lättmanövrerad. Nedan listar vi faktorer som gör att en grovdammsugare är smidig och skön att arbeta med:

Dammsugarslang
En lång dammsugarslang är ett stort plus.

Längden och följsamheten på slangen

Om dammsugaren har en lång och följsam slang når man långt i rummet man dammsuger i, utan att behöva dra runt dammsugaren. En följsam slang är lätt att böja vilket gör att dammsugaren blir skönare att arbeta med.

Längden på strömsladden

En lång sladd ökar grovdammsugarens rörlighet och räckvidd, vilket är bra eftersom man inte behöver byta eluttag lika ofta.

Antalet hjul och storleken på dem

De grovdammsugare som har stora bakhjul är bra på att rulla över trösklar, medan de med fler och mindre hjul är bättre på att rulla över släta golv.

De ovan nämnda faktorerna använde vi för att avgöra vilken grovdammsugare i testet som var smidigast och hade bäst hanterbarhet.

Funktionalitet

Förutom att dammsuga kan vissa grovdammsugare även blåsa, kopplas till elverktyg och skicka tryckluft genom en separat slang. Om grovdammsugaren ska användas för att bygga och såga i trä inomhus kan alla dessa funktioner vara till nytta. Om man däremot bara ska använda dammsugaren för att städa grövre smuts, är de här funktionerna ganska onödiga.

Stor grovdammsugare från Biltema
Den här bjässen från Biltema har dubbla dammsugarpåsar och tryckluft, men väger hela 22 kg och är på grund av sin otymplighet och form svår att bära genom en dörrpost.

Hur vi testade

För att ta reda på vilka egenskaper en bra grovdammsugare bör ha använde vi några av dammsugarna för att städa under en renovering. Då fick vi testa hur grovdammsugare fungerar i en verklig miljö. Därefter testade vi alla grovdammsugares sugförmåga genom att strö ut byggdamm, sågspån och hälla ut vatten på en plan yta och därefter dammsuga den. Under tiden rörde vi oss runt i rummet och rullade dem över trösklar för att få en uppfattning om hur smidiga de är och hur de är att hantera.

Test av brovdammsugare
Vi testade grovdammsugare under en renovering och sög upp olika former av avfall.

Vi gjorde vårt bästa för att göra testet så vetenskapligt som möjligt. Det ska dock sägas att testet hade blivit mer vetenskapligt om alla grovdammsugare hade långtidstestats på riktiga byggarbetsplatser, vilket vi inte har gjort. Vi åkte till moderatorn Daniel Norrstams snickeri Sliparebacken och han var snäll och gav oss en säck sågspån att sprida ut på ett källargolv.

Testade grovdammsugare

Nilfisk Multi II 30 T Inox VSC

Nilfisk Multi II
Testvinnaren Nilfisk Multi II.

Nilfisk Multi II är det här testets vinnare och utses därmed till bäst i test. Den är smidig och rullar lätt över trösklar, har ett kraftfullt sug och en stor behållare som man sällan behöver tömma.

När man dammsuger på en byggarbetsplats ligger det ofta prylar och bråte i vägen som begränsar dammsugarens rörlighet. Då är det skönt att ha en lång slang så att man slipper dra runt maskinkroppen. Detta är en av Multi II 30s största styrkor. Den har nämligen en fyra meter lång slang och en sex meter lång sladd som ger den stor rörlighet och lång räckvidd. Man behöver alltså inte strula med förlängningssladdar för att nå alla hörn eller nå runt i hela insidan av bilen när man dammsuger.

Testvinnaren kombinerar sin långa räckvidd med ett bra sug och har inte några problem med att städa upp varken sågspån byggdamm eller vatten. Behållaren rymmer dessutom 30 liter, vilket gör att man inte behöver byta påse eller tömma hinken särskilt ofta.

Den enda riktiga nackdelen med den här grovdammsugaren är att den är ganska stor och tar upp lite mer plats i förrådet än vissa av konkurrenterna gör, men den stora storleken är också en av Multi II:s fördelar.

Betyg 4,5/5

+ Stor behållare
+ Mycket lång räckvidd
+ Bra på att rulla över trösklar

– Stor

Pris:

Biltema 1200 WD

Biltema 1200
Biltema 1200 WD.

Biltema 1200 WD är en av testets billigaste grovdammsugare. Som alltid med Biltema är det smidigt att köpa reservdelar och dammsugarpåsar, eftersom man vet var de går att få tag på. Det brukar dock också vara så att man får vad man betalar för.

Den här grovdammsugaren känns ganska plastig och är inte särskilt skön att arbeta med. Dess korta slang gör att man måste släpa runt maskinkroppen när man dammsuger. Dessutom har den ett väldigt smalt handtag där sågspån fastnade under vårt test.

Betyg 2/5

+ Lättillgängliga reservdelar
+ Billig

– Dålig byggkvalitet
– Smalt handtag där sågspån fastnade

Pris: 799 kr

Kärcher WD 6 Premium

Kärshcer WD 6 Premium
Grovdammsugaren Kärcher WD 6 Premium.

Kärcher WD 6 Premium är en mycket bra och välbyggd grovdammsugare. Den känns robust och har en stark motor som suger upp nästintill allt man lägger framför den. Dessutom har den en 30 liter stor behållare, vilket är skönt att ha när man dammsuger större mängder avfall eller vatten.

Det som gör att den tappar några poäng och hamnar bakom vinnaren Nilfisk Multi II, är att den inte är lika smidig att dammsuga med. Den bara två meter långa slangen gör att man måste dra runt maskinkroppen när man rör sig runt i rummet. En kort slang innebär också att det är svårare att nå när man ska dammsuga insidan av bilen.

De fem små hjulen på Kärcher WD 6 Premium är bra på att rulla över plana golv, men inte lika bra på att ta sig över trösklar. Sammanfattningsvis är det här en robust och kraftfull dammsugare som hade varit ännu bättre om den hade en längre dammsugarslang.

Betyg 4/5

+ Kraftfullt sug
+ Bra handtag
+ Välbyggd

– Ganska kort räckvidd

Pris:

Bosch EasyVac 3

Bosch EasyVac 3
Bosch EasyVac 3 är en kompakt grovdammsugare.

Bosch EasyVac 3 sticker ut från mängden eftersom den varken har hjul eller en stor behållare. Tanken med den här grovdammsugaren är att man ska ha den på snickarbänken för att smidigt kunna koppla den till sina elverktyg och dammsuga sågspån, vilket den gör bra.

Vi anser dock att det vore smartare att köpa en “vanlig” grovdammsugare än en EasyVac. En vanlig grovdammsugare kan både kopplas till elverktyg och användas för att dammsuga golvet, medan EasyVac är mer nischad till att stå på bordet och bara användas för utsug till verktyg. Om man har begränsat med utrymme vid sitt snickarbord kan EasyVac 3 kanske vara ett alternativ.

Betyg: 3/5

+ Tar liten plats

– Begränsade användningsområden

Pris:

Bosch AdvancedVac 20

Bosch AdvancedVac 20
Bosch AdvancedVac 20 är en kraftfull liten grovdammsugare.

Bosch AdvancedVac 20 är en kraftfull liten byggdammsugare som klarade av att suga upp allt vi lade framför den utan större problem. Den har en total räckvidd på ungefär sex meter när både slangen och sladden är fullt utdragna och en 20 liter stor behållare.

AdvancedVacs storlek är både en fördel och en nackdel. Den är mycket lätt att bära och flytta på men den lilla behållaren fylls snabbt upp efter lite dammsugande. Vi anser att det är bättre att ha en större grovdammsugare som rymmer mer smuts men som tar mer plats i förrådet, än tvärtom.

Betyg 3,5/5

+ Kraftfullt sug
+ Välbyggd

– Liten behållare som fylls upp snabbt

Pris:

Stihl SE 62 E

Stihl SE 62 E
Grovdammsugaren Stihl SE 62 E.

Stihl SE 62 E hamnar på delad tredjeplats tillsammans med Husqvarna WDC 325L. De hamnar på samma plats eftersom att de till synes är samma maskin, med ett fåtal avvikelser i design.

Stihl SE 62 E är kraftfull och klarar av att suga upp sågspån, byggdamm och vatten utan några problem. Den har dessutom en 3,5 meter lång slang som gör att man når långt i rummet innan man måste dra dammsugaren efter sig.

Det som gör både Stihl SE 62 E och Husqvarna WDC 325L lite sämre än testvinnaren är att de har ganska små behållare, vilket är jobbigt när man behöver dammsuga större mängder vatten eller smuts.

Betyg 3,5/5

+ Lätt att flytta
+ Bra räckvidd

– Liten behållare

Pris:

Biltema 1600 WD

Biltema 1600 WD
Biltema 1600 WD är en byggdammsugare med dubbla dammsugarpåsar och tryckluft.

Biltema 1600 W är en byggdammsugare med dubbla dammsugarpåsar och tryckluft. Den har en lång grå slang som är tänkt att kopplas till elverktyg eller luftdrivna verktyg, samt en kortare slang som man kan dammsuga golvet med.

Som ni kanske ser är den här grovdammsugaren från Biltema väldigt stor. Precis som EasyVac 3 är Biltemas 1600 WD troligtvis framtagen för en specifik typ av person. Vi kan tänka oss att den här byggdammsugaren kan användas som en typ av centraldammsugare i en verkstad där den sällan behöver flyttas upp för trappor eller mellan olika rum.

Vi ser däremot inte användningsområdet för den som renoverar eller bara behöver dammsuga bilen lite då och då. Biltema 1600 WD väger 22 kg och är jobbig att flytta och röra sig med. Precis som med den mindre Biltema 1200 WD, fastnade sågspån ofta i det smala handtaget när vi dammsög större högar.

En bra grej som vi inte sett hos någon annan grovdammsugare är tömbara dammsugarpåsar. Med dem behöver alltså inte slänga hela påsen så fort den är full.

Betyg 2,5/5

+ Återanvändningsbara dammsugarpåsar
+ Många funktioner

– Tung och otymplig
– Smalt handtag, blev stopp när vi dammsög spån

Pris: 1 999 kr

Husqvarna WDC 325L

Husqvarna grovdammsugare
Husqvarna WDC 325L är en kraftfull grovdammsugare som klarar vatten.

Husqvarna WDC 325L hamnar på delad tredjeplats tillsammans med Stihl SE 62 E. De är båda kraftfulla dammsugare med starkt sug som klarar av att dammsuga vatten, sågspån och byggdamm utan några problem.

Precis som med Stihl SE 62 E är Husqvarna WDC välbyggd och bra på att rulla över trösklar med sina stora bakhjul. Den 3,5 meter långa dammsugarslangen och fem meter långa strömsladden ger även här en bra räckvidd och skön användarupplevelse.

Eftersom Stihl SE 62 E och Husqvarna WDC är till synes samma maskin, är det naturligt att de har samma svagheter. Husqvarna har precis som Stihl en 20 liter stor behållare som inte går att fylla med särskilt mycket smuts. Detta gör att den inte får riktigt lika bra betyg som testvinnaren Nilfisk och andraplatstagaren Kärcher.

Betyg 3,5/5

+ Välbyggd
+ Bra räckvidd
+ Kraftfull

– Liten behållare

Pris:

Einhell TC-VC 1820 S

Einhell Grovdammsugare
Einhell TC-VC 1820 S är en enkel grovdammsugare.

Einhell TC-VC 1820 S är den allra billigaste grovdammsugaren i det här testet. Den är väldigt enkel och har bara en enda funktion, att dammsuga. Den är inte särskilt välbyggd och känns lite plastig, men gör ändå ett helt okej jobb med att dammsuga upp både sågspån, byggdamm och vatten med tanke på priset.

En sak vi märkte snabbt var dock att TV-VC-180 S har en väldigt kort räckvidd. Med den 1,5 meter långa slangen och 2 meter långa sladden kommer du inte långt innan du måste byta eluttag.

Detta känns för oss som en slit och släng-produkt som skulle kunna användas för något enstaka städjobb. Alltså inte en särskilt långsiktig investering.

Betyg 2,5/5

+ Fungerar bra med tanke på priset

– Dålig byggkvalitet
– Kort räckvidd

Pris:

Tabell och jämförelse

Tabellbild av alla grovdammsugare
Grovdammsugare testade av Byggahus.se.

Vinnaren i testet blev:

Tips: Scrolla sidledes i mobilen för att se hela tabellen.

Grov­dammsugare Nilfisk Multi II 30 T Inox VSC Kärcher WD 6 Premium Bosch Advanced­Vac 20 Husqvarna WDC 325L Stihl SE 62 Einhell TC-VC 1820 S Bosch EasyVac 3 Biltema 1600 WD

Biltema 1200 WD

Pris 1 899 kr 2 839 kr 1 157 kr 2 165 kr 2 165 kr 683 kr 1 157 kr 1 999 kr 799 kr
Pris/filter ~ 220 kr ~ 250 kr ~ 200 kr ~ 500 kr ~ 320 kr ~ 150 kr ~ 80 kr ~ 95 kr ~ 85 kr
Pris/påse ~ 70 kr ~ 48 kr ~ 46 kr ~ 40 kr ~ 40 kr ~ 24 kr ~ 32 kr ~ 13 kr ~ 13 kr
Luftflöde (liter/min) 2 600 uppgift saknas 4 200 3 700 3 600 4 080 2 100 1 500 1 700
Vikt (kg) 10,5 9,1 7,6 8,5 7,5 5,4 4,3 22 6,5
Påstådd ljudnivå 74 dB 71 dB 78 dB 72 dB 71 dB 86 dB uppgift saknas 78 dB 82 dB
Storlek behållare (liter) 30 liter 30 liter 20 liter 25 liter 20 liter 20 liter 2 liter 30 liter 30 liter
Längd strömkabel 6 m 6 m 4 m 5 m 5 m 2,5 m 2 m 4 m 4 m
Längd slang 4 m 2 m 2,2 m 3,5 m 3,5 m 1,5 m 2,2 m 2 m 1,5 m
Uttag för elverktyg Ja Ja Ja Ja Ja Nej Ja Ja Ja
Blåsfunktion Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nej Ja Ja
Mått (bredd längd höjd) cm 37 x 43 x 64 cm 42 x 38 x 69 cm uppgift saknas 38 x 33 x 53 cm 37 x 38 x 49 cm 32 x 33 x 46 cm uppgift saknas uppgift saknas 35 x 35 x 62 cm
Lättillgängliga reservdelar Ja             Ja Ja
Sugförmåga (1-5) 5 5 5 5 5 4 3 3 3
Byggkvalitet (1-5) 4,5 4 3 4 4 2 3 3 1
Hanterbarhet (1-5) 4,5 4 3 4 4 2 3 1 3
Betyg (1-5) 4,5 4 3,5 3,5 3,5 2,5 3 2,5 2

Berätta gärna i kommentarerna vilken grovdammsugare du har.