Sveriges bästa och sämsta kommuner att bo i 2024 - topplistor

Det blir allt bättre att bo i norra Sverige. Umeå knep förstaplatsen när tidningen Fokus släppte sin årliga undersökning av vilken kommun som är bäst att leva i. Andraplatsen gick till Luleå. En stor anledning är att det inte finns några utsatta områden i Norrland.

Umeå.

Umeå. Foto: Umeå kommun

Umeå är Norrlands största tätort med Norrlands största universitet, ett universitetssjukhus och stor arbetsmarknad. 2020 hade de den renaste luften. Igår fick de utmärkelsen Sveriges bästa kommun att leva i 2024 av tidningen Fokus, som årligen gör en jämförelse av hur Sveriges kommuner är att leva i. 

I undersökningen som utförs av Infostat tar man hänsyn till faktorer som privatekonomi, trygghet, möjlighet till utbildning, vård och omsorg, karriärmöjligheter, infrastruktur, med mera och sätter poäng på en skala 1-5. Tyngst väger privatekonomi, därefter trygghet, jobb och utbildning.

Umeå får höga betyg i serviceutbud (4,6), trygghet (4,4), jobb och karriär (4,4), men låga i privatekonomi (2,4), inte så konstigt med hänsyn till att Umeå är en universitetsstad. Ändå får man totalt sett högst betyg av alla kommuner. 

I kategorin trygghet väger man i undersökningen in förekomsten av skjutningar, etnisk segregation och närhet till polis. Umeå får höga poäng här då man inte har haft en enda skjutning mellan 2020 och 2023 och är den enda större kommunen i landet som inte har socialt utsatta områden, enligt Brottsförebyggande rådet. 

Topp 10 bästa kommunerna att leva i

 1. Umeå
 2. Luleå
 3. Karlstad
 4. Lidingö
 5. Mölndal
 6. Täby
 7. Örnsköldsvik
 8. Östersund
 9. Nacka
 10. Lund

De 10 sämsta kommunerna att leva i

 1. Tanum
 2. Älvdalen
 3. Vansbro
 4. Gagnef
 5. Vingåker
 6. Flen
 7. Valdemarsvik
 8. Östhammar
 9. Gnesta
 10. Heby

Här kan du själv jämföra hur de olika kommunerna presterade i undersökningen Bäst att Leva 2024